Björklunds härdsmälta

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det skulle vara sensation om inte Jan Björklund (fp) får svara för sina uttalanden om Forum för levande historia inför konstitutionsutskottet. Naturligtvis kommer han att frias, så fungerar det i vårt land. Men att – helt vid sidan av formella uppdrag och regleringsbrev – kommendera en fristående myndighet att samarbeta med en viss organisation måste vara ett skolexempel på ministerstyre.

Starkt högerpräglad

Forum för levande historia bildades för att öka tolerans och respekt för mänskliga rättigheter. Utgångspunkten var från början att sprida kunskap om förintelsen. Efter valet fick myndigheten ännu ett uppdrag. Att sprida kunskap om brott begångna under kommunismen.

Nu vill skolministern att detta uppdrag ska genomföras tillsammans med föreningen Upplysning om kommunismen, en partipolitiskt obunden men starkt högerpräglad organisation. I styrelsen finns bland andra Tommy Adamsson från Den nya välfärden och Timbros Maria Ranka och bland hedersmedlemmarna återfinns Carl Bildt och Gunnar Hökmark.

Eskil Frank, chef för Levande Historia, vill slå vakt om myndighetens självständighet och menar att den skulle kunna skadas av samarbete med en enskild organisation med en ideologisk dagordning.

Det gillar inte Björklund.

”Jag har pratat med kulturministern om detta, och vi är helt eniga om att regeringen kräver att de slutar tjafsa och börjar samarbeta”, sa skolministern härom dagen.

Ministerstyre

Det ser ut som ministerstyre. Och värre, det ser ut som ett oblygt försök att kollektivansluta staten till den politiska högerns ideologiska korståg.

En liberal härdsmälta.

IP

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN