Mejla

Zina Al-Dewany

Moderater vill inte bo granne med en lantis

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Colourbox
Våra mest segregerade områden är nämligen de som består av högerväljare som tjänar mycket

Drömde du om att göra ”bostadskarriär” när du växte upp? Kanske inte. Att göra bostadskarriär innebär att man köper sin första lägenhet och tack vare prisökningen över tid gör en vinst på boendet. På så sätt kommer du få råd att köpa något större, något dyrare nästa gång du byter bostad. Men för att du ska gå med vinst förutsätter det att bostadspriserna alltid kommer att öka.

Och det enklaste sättet att hålla i gång prisökningen är om utbudet är mindre än efterfrågan – det vill säga när vi har bostadsbrist.
Det kan vara svårt att tro att det råder brist på bostäder. I alla fall om du haft ditt förstahandskontrakt länge, eller märker att du inte alls går med den absurda vinst du blivit utlovad när du köpte din bostadsrätt.

Men för den som stått i bostadskö i över tolv år utan möjlighet till en hyresrätt, eller försökt spara till en kontantinsats och samtidigt betalat fantasisummor på andrahandsmarknaden, är bostadsbristen ingen nyhet. I dag är det bostadsbrist i 243 av 290 kommuner. Det är främst brist på hyresrätter, och det är särskilt tydligt i Stockholm.

I Stockholm vill nu den styrande majoriteten som består av allianspartierna och Miljöpartiet gå ett steg längre. De få hyresrätter som finns kvar vill de nu ombilda, i alla fall i ”ytterstaden”. Argumenten är allt från att de boende ska få ”möjlighet” att köpa sin bostad till att det kommer ”bryta segregeringen”.

Men den som har råd med en bostadsrätt på Södermalm kommer inte flytta till Rågsved. Och den som bor i en hyresrätt i Rågsved i dag kommer kanske inte ha råd att bo kvar. Många till vänster menar att människor kommer bytas ut, familjer tvingas flytta och unga tvingas bo kvar hemma. Det de inte ser är vilken möjlighet ombildningarna är för ytterstadsbor att få en helt ny typ av grannar.

Människor som kanske flyttar till storstaden och köper sitt första boende i en förort inleder sin bostadskarriär. De har slipat bort både dialekt och umgänge från hemstaden och är lika ängsliga över vilket hyllsystem de ska sätta upp som de över att bli kallade ”lantisar”.

Låter det odrägligt? Kanske. Men de har lika stor rätt till en bostad som alla andra. Däremot verkar varken Moderaterna eller Miljöpartiet vilja ha dem som grannar. Våra mest segregerade områden är nämligen de som består av högerväljare som tjänar mycket, äger sitt boende och absolut inte vill bygga nytt. Här går moderater och miljöpartister hand i hand och stoppar nya bostäder som lantisar skulle kunna bo i. Då är en fridlyst skalbagge och bevarandet av ”sjöglimten” viktigare än att göra något åt bostadsbristen.


• Vill du ha Zina Al-Dewanys lördagskrönikor direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!

avZina Al-Dewany

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Ledare

Stockholm

Rågsved

Politik