Det är barnen sveket drabbar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

centern har svängt  Maud Olofsson har ogiltigförklarat partiets decennielånga motstånd mot kärnkraften och öppnat för både uranprospektering och nya kärnreaktorer.
centern har svängt  Maud Olofsson har ogiltigförklarat partiets decennielånga motstånd mot kärnkraften och öppnat för både uranprospektering och nya kärnreaktorer.

Riksdagen röstade i går om ”Vissa mineralpolitiska frågor”, en oskyldig rubrik som döljer en verklighet av kontroversiell uranbrytning och anrikning och en skitig transport- och avfallshantering.

För det är det som själva brytningen av uran handlar om: ett långsamt läckage av radioaktivitet och tungmetaller från väldiga­ avfallshögar av alunskiffer.

”För mina barns skull”

Regeringen vann omröstningen. Delvis som en följd av att Per Åsling, en av de centerpartister som uppstudsigt lagt en motion mot alliansens linje, kvittade ut sig och for till Göteborg på turistmässa. Därför kan kommunerna heller inte i fortsättningen förhindra prospektering – om Bergsstaten väl gett sitt tillstånd.

Det finns ett påtagligt intresse­ för att utvinna svenskt uran – i Norrbotten och Västergötland bland annat – särskilt efter allians­partiernas energiupp­görelse i februari förra året. Då ogiltigförklarade Maud Olofsson Centerpartiets flera decennier långa kärnkraftsmotstånd och öppnade för att ersätta uttjänta reaktorer med nya. Den 23 mars, på dagen 30 år efter kärnkraftomröstningen, presenterade regeringen sin proposition i frågan.

Fast Maud Olofsson tycker inte att hon dagtingat med sin övertygelse och sitt samvete, så som Thorbjörn Fälldin gjorde när Barsebäck II laddades 1977. Hon sa när överenskommelsen gjordes att det var ”för mina barns och barnbarns skull”. Hon förklarade också att hon står fast vid sitt principiella kärnkraftmotstånd, men att hon kan leva med kärnkraften. Och det är ju inte mycket till övertygelse.

Andra tog sveket hårdare. Börje Hörnlund, veteranen och den gamle arbetsmarknadsministern, menade att Olofsson raserat Centerns värdegrund. Två andra partikamrater, Solveig Ternström och Eva Selin, vidhöll sin övertygelse och röstade med oppositionen om uranprospekteringen.

Nya reaktorer kan byggas

I juni ska riksdagen ta ställning till regeringens nya kärnkraftslag. Ingenting tyder på annat än att den går igenom. Därmed är Sveriges officiella hållning att nya reaktorer så småningom kan byggas. Kanske kommer svenskt uran till användning.

Men det tar ett bra tag.

Sannolikt blir det aldrig aktuellt för Maud Olofsson att fatta ett beslut om laddning eller trycka på en startknapp.

Konsekvenserna av sveket får framför allt barnen och barnbarnen leva med.

KA

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.