Ledare

Jobbfiasko

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”De nya sjukreglerna är ett stort misslyckande”

Bara 2% fick arbete Arbetsförmedlingens rapport om sin arbetslivsintroduktion är en sorglig läsning. Ska man tala om ett riktigt stort politiskt bakslag så är det här det.
Bara 2% fick arbete Arbetsförmedlingens rapport om sin arbetslivsintroduktion är en sorglig läsning. Ska man tala om ett riktigt stort politiskt bakslag så är det här det.

Det är inga stora framgångar Arbetsförmedlingen har att rapportera om sin arbetslivsintroduktion.

Av de drygt 23 146 som utförsäkrats från Försäkringskassan under första halvåret och som genomgått de anvisade tre månadernas introduktion har 451 fått ett ordinarie jobb, ett arbete som inte är lönesubventionerat. Det är inte ens 2 procent. Något litet bättre blir det när sysselsatta med någon form av stöd räknas in: 7 procent. En mycket större andel, 25 procent, kommer att på nytt få ersättning från Försäkringskassan.

Ska man tala om ett riktigt stort politiskt bakslag så är det här.

Brutal verklighet

I går skildrade Aftonbladet en mörk och brutal verklighet i de nya sjukreglernas spår. Två läkare berättade om sina erfarenheter av utförsäkrade patienter. Svåra depressioner och självmordsbenägenhet är inget ovanligt. Direktören vid Försäkringskassan Svante Borg, bekräftade deras oro: ”Vi är ödmjuka och tar till oss av kritiken”.

Vad hjälper det när reglerna är som de är och regeringen fullkomligt tondöv?

Det finns dock de som ser den hårt åtskruvade sjukförsäkringen från den ljusa sidan.

Dessa förhoppningsfulla hänvisar till sjunkande sjuktal och en effektivare handläggning. De talar med lätt anslag om hur människor numera inte hamnar i passiv långtidssjukskrivning eller faller mellan stolar. Moderata politiker som statsrådet Cristina Husmark Pehrsson och utskottsordförande Gunnar Axén hör dit, liksom ibland någon högre tjänsteman på berörd myndighet.

För snart en månad sedan meddelade Försäkringskassan att en så stor andel som två tredjedelar av dem som utförsäkrades vid årsskiftet och övergått i arbetslivsintroduktion, 9?400 av 12?600, hade fått arbete eller påbörjat något åtgärdsprogram.

Men samtidigt visade annan statistik att 44 procent av de vid årsskiftet totalt 15?000 utförsäkrade, på nytt ansökt om sjukpenning.

Jobb – en hägring

Detta är de tre vägar som finns för den som mist sin sjukpenning: ett jobb, ett åtgärdsprogram eller tillbaka till sjukförsäkringen. Jobbet är, som Arbetsförmedlingens färska siffror visar, närmast en hägring.

Åtgärdsprogrammet är ovisst – många är så sjuka att de inte kan delta. En stor grupp sjukskrivs på nytt. När året är slut ska nästan 50?000 människor bollas runt i detta system.

De nya sjukreglerna är naturligtvis inget annat än ett stort misslyckande. En följd av en politik i total avsaknad av hjärta och känsla.

KA

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!