Ledare

Centerpartiet har gjort sitt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

väljarna växer inte som svampar Maud Olofsson försökte en gång odla japansk shiitakesvamp i Norrland – ett uppdrag som visade sig vara svårt och försatte bolaget i konkurs. Efter att ha förlorat både traditionella väljare och storstadsliberaler skulle Centerpartiet nu behöva odla nya väljare.

Foto: mats cson, per-olof sännås

LEDARE

29 DECEMBER 2010. Borgerlighetens kris

Under inledningen av sin politiska karriär satte Maud Olofsson nästan Västerbottens hushållningssällskap i konkurs. Som verkställande direktör drev hon dotterbolag med affärsidén att odla svamp. Japansk shiitakesvamp. I Norrland.

När bolaget gick i konkurs hade det över en miljon i skulder och lämnade ­investerare ruinerade. Västerbottens hushållningssällskap, som grundades med kungligt brev den 24 februari 1814, klarade sig tack vare EU-pengar.

Nu är Maud Olofsson på väg att göra samma sak med Centerpartiet. I valet räddades man av stödröster. I veckans mätning från Skop ligger partiet återigen under fyra procent. Centerpartiet framstår allt mer som svaret på en fråga ingen längre ställer.

Målet: nya väljare

Maud Olofsson blev Centerledare 2001. Nästa år har hon suttit i tio år.

Och förändrat partiet i grunden.

I början av 2000-talet bestämde hon sig för att Centern skulle byta väljare. På sätt och vis ett logiskt beslut. Partiet var starkt i små kommuner som avfolkades i allt snabbare takt. Starkare bland äldre väljare och lantbrukare än i det Sverige som växer. Den sociala basen var på väg att utplånas.

Samtidigt växte en grupp unga storstadsliberaler fram. Kritiska till Socialdemokraterna och facket. Frihetliga, utan stark knytning till något borgerligt parti. Dessa unga allmänborgerliga väljare blev Centerpartiets nya mål.

Vann storstadsliberalerna

Partiet och politiken stöptes om för att passa dem. Unga politiker från dessa grupper fick framskjutna positioner. Man drev hätska kampanjer mot fackföreningsrörelsen och mot vad man kallade ”sossefiering” av samhället. Idémässigt lade man sig till höger om Moderaterna.

Centerpartiet lyfte även nya frågor i debatten, som integritetsfrågor på nätet. Det gav uppmärksamhet och uppskattning från nya grupper av väljare.

Fram till juni 2008. Då drev Maud Olofsson igenom FRA-lagen i Sveriges riksdag. De storstadsliberaler Centerpartiet ägnat 2000-talet åt att vinna kände sig blåsta.

Kärnkraften blev droppen

Och de skulle snart få sällskap. Droppen för många av de mer traditionella väljarna kom i juni 2010 då Centerpartiet i riksdagen röstade för bygget av nya kärnreaktorer.

Varken de som brukade rösta på partiet eller de nya väljare som varit Maud Olofssons stora politiska projekt finns längre kvar. Nu företräder man ingen.

Enligt Svenska svampodlarföreningen är shiitakesvamp svårodlad. Förmodligen ingenting mot vad nya centerpartister är.

Både på Stureplan och på landet.

AL

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!