ÅSIKT

Nästan överens om Afghanistan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: MATTIAS CARLSSON
lämnar landet De svenska soldaterna i Afghanistan ska börja dra sig tillbaka redan nästa år – om de rödgröna vinner valet i september.
LEDARE

28 AUGUSTI 2010. Kriget i Afghanistan

Mona Sahlin hänvisade till Obama när den rödgröna oppositionen i går redo­visade sina planer för Afghanistan. Det var en djärv jämförelse. USA är ju det land som drivit FN-insatsen till det krig det är i dag.

Ett av världens fattigaste länder

Men trots att USA satsat nästan 300 miljarder dollar på kriget har man inte lyckats besegra talibanerna. Tvärtom har kriget drivit allt fler unga män att söka sig till talibanerna. Det går inte att skjuta vett i en befolkning som styrs av religion, korruption och gamla stamhövdingar. Afghanistan är ett av världens

fattigaste länder, utbildningen är låg och arbetslösheten hög. För kvinnorna är det ett av världens sämsta länder att leva i, som de rödgröna också skriver i sitt pressmeddelande.

Här dör vart femte barn före fem års ålder. Medellivslängden är 47 år för män och 45 för kvinnor. Det är en plågad befolkning vars framtid aldrig kommer att avgöras i krig. Det är dags att lägga ner planerna på den stora striden som i ett slag slår ut talibanerna.

Pierre Schori är numera chef för FN:s fredsbevarande operation i Elfenbenskusten. På DN Debatt ställde han nyligen kravet att Socialdemokraterna måste ändra sig om Afghanistan.

Antalet soldater ska inte öka

Det har man gjort nu i den rödgröna överenskommelsen. Eller kanske inte ändrat sig, men i varje fall satt ner foten och presenterat ett slutdatum för insatsen. De rödgröna vill att Sverige ska börja dra tillbaka sina trupper redan i början av nästa år. Tillbakadragandet ska vara slutfört första halvåret 2013.

I höst vill de rödgröna ge de svenska trupperna ett nytt mandat för den svenska närvaron, men antalet soldater ska inte öka. Om det inte uppstår en katastrofsituation, säger Mona Sahlin, och menar att då får man öka styrkan till 855 man.

–?Fast den marginalen kommer vi inte att använda, invänder Lars Ohly.

Man kan väl beskriva det som att de rödgröna är nästan överens om Afghanistan.

Björklund: Talibanerna tar över

Folkpartiledaren Jan Björklund däremot, han är tvärt emot och menar att det var Lars Ohly som vann dragkampen om Afghanistan och nu kommer talibanerna att ta över.

Han gör det enkelt för sig. Om talibanerna just nu kraftsamlar så är det snarare i Afghanistans grannland, det översvämningsdrabbade Pakistan. En utveckling som visar att hela regionen behöver en plan, en Marshallplan för fred och utveckling, som just Pierre Schori brukar uttrycka det.

Det kan vara Sveriges uppgift att driva på för en sådan fredsplan.

EF