Ledare

Unga väljare struntar i Anders Ygemans kiwi

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Socialdemokraten Luciano Astudillo har svårt att sova.

Ja, även moderaten Mats Sander är trött och måste i säng.

Det är mycket man får veta om man läser riksdagsledamöternas senaste microbloggar på Twixdagen. Varje inlägg – twitter – är kort som ett sms, max 140 tecken. De svenska politikerna vill så gärna gå i Obamas fotspår och vinna val med hjälp av den nya tekniken.

Anders Ygeman äter kiwi, Egon Frid fyller en tvättmaskin...

Nog märks det att ledamöterna är nybörjare i microbloggvärlden. De skriver vad de gör, vart de ska gå. Men ärligt talat, vem bryr sig om att Karin Pilsäter har det varmt hemma?

I samma bloggvärld kan man följa twitter-inläggen om Pirate Bay-rättegången. Här har twittrandet nått en helt annat mognad. En teknisk term får sin förklaring. Man hjälper varandra och debatterar rättegången i många korta inlägg.

I bloggvärlden regerar den unga generationen.

Med några lysande undantag har politikerna inte fattat att den nya tekniken måste fyllas med innehåll. Barack Obama tog hjälp av den nya tekniken i sin valkampanj. Han fick in kampanjpengar via nätet och samlade på mobilnummer till den sms-lista han sedan använde i valrörelsen. Men hans teknik hade ett innehåll.

Socialdemokraternas ärrade valstrateg Bo Krogvig bloggade direkt från USA om Obamas tydliga budskap och glada humör. Det framtidsinriktade innehållet passade så väl in i den nya tekniken.

Man kan tycka vad man vill om Carl Bildt, men han är väl den ende politiker som kommer i närheten när det gäller att utnyttja den nya tekniken för sina politiska syften. Men till och med Bildts bloggande blir gammeldags nu på onsdag, när riksdagen ska rösta igenom alliansregeringens Ipred-lag.

Lagen ger den internationella underhållningsindustrin rätt att jaga rätt på fildelarnas ip-nummer. Misstänkta tonåringar kommer att registreras och industrin kan sedan begära ut personuppgifter för att kräva ip-ägarna på skadestånd.

Artisterna ska ha ersättning för sitt arbete. Frågan är bara om det är underhållningsindustrin som ska agera inkasserare och polis. Industrins företrädare pratar mycket om artisterna, men självklart försvarar de ytterst sina egna ekonomiska intressen.

Att de borgerliga partierna går industrins intressen är ändå förväntat. Märkligare är att Socialdemokraterna också aviserat att de kommer att rösta för Ipred. Visserligen tillägger de att upphovsrätten kan moderniseras, men i väntan på en sådan välbehövlig översyn låter de underhållningsindustrin agera polis.

Därmed blir allt det där twittrandet på Twixdagen verkligen innehållslöst. Den generation som vuxit upp med internet lever med datorn och mobilen. Gränslöst, trådlöst och villkorslöst i en helt ny dimension.

Vad bryr sig de förstagångsväljarna om att Anders Ygeman äter kiwi?

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Eva Franchell

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell