Ledare

Snacka klimat med Reinfeldt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Vädret blir mer extremt när klimatet förändras. Miljöpolitiken är viktigare än någonsin.

Katastrof Bränderna ödelägger Australien. Orsaken är växthuseffekten.

Foto: ELLEN SMITH/NEWSPIX/IBL

11 februari 2009. Bränderna i Australien har vållat ofattbara skador och kostat hundratals liv. Den katastrofala utvecklingen efter mordbränderna beror på en extrem värmebölja.

Växthuseffekten ökar riskerna för att eldsvådor sprider sig, menar forskare, även om man ska vara försiktig med uttalanden om enstaka händelser.

Sammantaget blir bilden ändå tydligare. Torka på vissa platser, orkaner på andra. Vädret blir mer extremt när klimatet förändras. Miljöpolitiken är viktigare än någonsin.

Måste gå före

I går var Fredrik Reinfeldt i Bryssel för att tala klimat inför det svenska ordförandeskapet i EU.

Det är utmärkt att driva på den internationella miljöpolitiken. Däremot fungerar det inte att vänta på andra och bara prata. Sverige måste gå före för att vinna trovärdighet.

Tyvärr händer det alldeles för lite.

Fredrik Reinfeldt berättar ständigt hur fantastisk den svenska koldioxidskatten är.

Det stämmer, men moderatledaren gör en logisk kullerbytta. Det unika med koldioxidskatten är att Sverige gick före och införde en styrande miljöskatt på egen hand. Vi väntade inte på resten av världen.

Regeringen gör det motsatta. Hela världen måste vara med innan Sverige tar nya djärva steg.

Många har väntat på besked om regeringens klimatpolitik. De fick inte svar på sina frågor i alliansens uppgörelse. Oavsett vad man tycker om kärnkraften så kommer inte nya reaktorer att ersätta några ­fossila bränslen före år 2020.

Så var är regeringens åtgärder för att verkligen göra något åt växthuseffekten?

Regeringen vill klara en minskning på två miljoner ton koldioxid genom höjda miljöskatter. Det är en tiondel av Sveriges totala beting till 2020, men Reinfeldt kan ändå inte nämna några siffror.

Vi vet inte heller vad regeringen tänker göra åt trafikens koldioxidutsläpp. Det finns ingen storsatsning på järnväg i uppgörelsen, inget besked om en kilometerskatt för lastbilar.

Regeringen har dragit in stödet till kommunernas klimatinvesteringar. Nu ökar arbetslösheten. Det blev ändå inte någon stimulans till en grön ombyggnad av miljonprogrammet.

Bristen på åtgärder är ingen slump. Alliansens uppgörelse betonar de globala åtgärderna. Sverige har drivit på inom EU och i klimatkonventionen för att göra mindre här i de rika länderna.

Måste kräva besked

I stället ska företagen få köpa utsläppsminskningar i den fattiga världen, trots varningar om att det systemet är ineffektivt.

Ska Sverige kunna övertyga andra länder om ett bra klimat­avtal måste överläggningarna mellan regering och opposition handla om både energi och klimat.

Därför borde de rödgröna partierna kräva besked i morgon. När ska Sverige få en trovärdig klimat­politik som gör skillnad till år 2020?

ME

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Klimat & miljö

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimat & miljö