Drömmen om Europa lever
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-05
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
5 juni 2009. Medborgarnas tilltro till det europeiska projektet har fått sig en törn. EU:s oförmåga att stävja finanskrisen och massarbetslösheten har skapat frustration och besvikelse. Detta utnyttjar högerpopulistiska och främlingsfientliga krafter. Är EU bara en handelsplats eller kan unionen också vara ett politiskt verktyg i skapandet av sociala motkrafter till kvartalskapitalismen?
Starkare tilltro
I dag publicerar Arenagruppen tillsammans med Friedrich Ebert Stiftung och Aftonbladets ledarsida en opinionsundersökning som genomförts i fem EU-länder mellan 25 maj och 1 juni. Fem tusen personer från 18 år och uppåt ingår i undersökningen.
För dåliga
Medborgare i Sverige, Tyskland, Spanien, Italien och Frankrike har fått svara på frågor om EU. Medborgarna i sydeuropa har en starkare tro på unionen och på ett mer federalistiskt EU än vad medborgarna i Tyskland och Sverige har. Intressant är dock att 59 procent av de tillfrågade svenskarna anser att de politiska partierna är för dåliga på att belysa europafrågorna. 78 procent i Sverige uppger att de tänker rösta i EU-valet.
På frågan om var Europas gränser bör gå svarar svenskarna att de vill se en utvidgning där också Turkiet finns med. I påståendet ”det finns för många medlemsländer” instämmer 23 procent av fransmännen men bara 12 procent av svenskarna.
Förväntningar
Däremot är svenskarna negativa till förslag om en europeisk president eller en europeisk utrikesminister och andra förslag som går mot mer av överstatlighet.
Trots besvikelse på unionen finns förväntningar och engagemang hos medborgarna. Drömmen om ett hållbart Europa och tron på en gemensam framtid lever trots allt.
Detta borde de rödgröna kunna göra politik av.
HK