Mejla

Åsa Petersen

Högsommartryck i valrörelsen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Socialdemokraterna har tur med vädret. Kampanjbussen mellan Stockholm, Västerås och Eskilstuna glider fram på högsomriga vägar. Längst bak ler Mona Sahlin: ”Bara 12 dagar kvar till valet!”

EU-kandidaterna sitter spridda runt henne. Förstanamnet Marita Ulvskog. Klimatexperten Åsa Westlund. Den fackliga kämpen ­Olle Ludvigsson och EU-veteranen Göran Färm. Alla har de en knapp med sitt eget namn på kavajslaget: Kryssa mig!

På torgmötet i Eskilstuna har någon tänkt Obama. Bakom talarstolen står en kör. Tror jag. Unga och gamla i olika sossetröjor. Det är ingen kör. De ska bara stå där så att kamerorna ser. En kille i keps nickar oavbrutet till ­Mona Sahlin.

Hon pratar om skillnaden mellan höger och vänster i EU-politiken. Det är skillnad om italienska Berlusconi får skicka sina representanter till parlamentet, eller om Zapatero, socialistledaren i Spanien, får göra det. När nya moderater vill tona ner motsättningarna i EU-valet, talar Socialdemokraterna om de gamla Moderaterna. En av dem heter Gunnar Hökmark. Han står högst upp på Moderaternas lista.

Mona Sahlin påminner om hur Anna Lindh brann för EU-projektet. Mona citerar Anna: ”EU har inte lyckats få fred i Mellanöstern. Men hade inte EU funnits hade det inte funnits ens en palestinsk myndighet och knappast några palestinska skolor eller sjukvård för palestinska barn.”

Marita Ulvskog vill att EU ska använda sin budget, 1300 miljarder kronor varje år, till att investera i gröna jobb. Ulvskog påpekar att Moderaterna bollar jobbfrågan mellan sig. Reinfeldt och Borg säger att jobbkrisen kommer utifrån, de kan inte göra något. Hökmark, deras man i EU, säger att jobben måste man fixa på hemmaplan, i Sverige.

”Värderingarna en moderat har här hemma, tar han med sig till Bryssel. Det är ingen skillnad!” säger Olle Ludvigsson. EU måste försvara fackliga rättigheter och kollektivavtal. Västeråsborna applåderar.

Åsa Westlund håller upp nappflaskan hon matat sin son Erik med. Hon trodde den var säker, men det var den inte. Nappflaskan innehåller nämligen det farliga ämnet bisfenol a, som skadar barns utveckling.

EU behöver en starkare kemikaliepolitik. Det vill inte moderaterna, säger Åsa Westlund: ”Moderaterna är ganska ensamma om att ha röstat mot en princip i EU om att alltid ersätta farliga kemikalier med säkrare alternativ.”

I Eskilstuna håller Mona Sahlin presskonferens och skriver autografer. En fotograf står uppe på en fontänkant och fotar spektaklet. Han snubblar till och är nära att falla i. En kille i snickarbyxor ber Mona skriva på hans arbetströja. Hon skriver med röd spritpenna över hela bröstet: ”Mona Sahlin, Kram!”

Killen ler stort. ”Det här kommer att reta gallfeber på dom!” säger han.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN