ÅSIKT

Pressad allians

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: TILL HÖGER Lars Leijonborg i riksdagens partiledardebatt på onsdagen. Han är mest pressad av de borgerliga partiledarna. Foto:
LEDARE

Det var inte alliansens dag i går. Fredrik Reinfeldt vill inget hellre än att bli statsminister. Han la krutet i partiledardebatten på att presentera borgerligheten som ett samlat regeringsalternativ.

När sedan Göran Persson läste upp deras vitt spridda kravlista gick Reinfeldt i taket. Nu var det ”oschyst” av Persson att klumpa ihop borgerligheten.

Så inkonsekvent kan det bli när man är pressad.

För pressad är borgerligheten, inte mest av Göran Perssons retorik utan av sina egna förslag. Att drastiskt försämra ersättningen för arbetslösa och sjuka, som om deras situation vore helt deras eget fel, vinner inget större gehör.

Folkpartiet – hårdare tag

Tidningarna är fulla av insändare som undrar vad i hela friden moderaterna menar när de vill tvinga iväg folk till läkaren redan den första sjukdagen. Hur ska det gå för patienterna som verkligen behöver hjälp?

Lars Leijonborg är mest pressad av alla de borgerliga partiledarna. ”Jag är ju kristallklar!” utropade han i självförsvar när Göran Persson ville veta vad som egentligen har blivit av folkpartiets socialliberalism: ”Ni har svängt 180 grader.”

Ja, kristallklar är Leijonborg. Men inte om socialliberalismen utan om hårdare tag. Straffrättsåldern ska sänkas. Utländska medborgare som begår brott ska kunna utvisas automatiskt. Lärare ska ange sina elever till Säpo, tycker folkpartiet. ”Kaserngården ska inte flytta in på skolgården”, fastslog Persson.

Mer höger än på länge

Folkpartiet anstränger sig för att ligga till höger om moderaterna. Moderaterna anstränger sig för att låta mjuka men är stenhårda mot arbetslösa och sjuka. Maud Olofsson hyllas av moderater som tycker att Reinfeldt blivit för mesig. Addera detta med kristdemokraternas ärkekonservatism. Borgerligheten är mer höger än på länge. Vänsterblocket har en mycket tydlig motståndare i valet.

”Ibland önskar jag att jag vore moderat och kunde ignorera alla miljöproblem”, sa Maria Wetterstrand. Hon angrep alliansens obefintliga miljöpolitik. Hur kan kristdemokraterna vilja sänka bensinskatten när växthuseffekten sätter naturen i uppror? Omställningen till miljövänligare drivmedel är viktigare än någonsin.

Mest motstånd av Ohly

Göran Persson bjöds bara på giltigt motstånd av Lars Ohly, som krävde en delad föräldraförsäkring.

Statsministern fegade som vanligt. Han skyllde på opinionen som inte vill kvotera och sa att jämställdhet i arbetslivet ska uppnås med hjälp av lika lön för lika arbete och mer heltid för kvinnor. Inte med hjälp av delad föräldraförsäkring.

Goddag yxskaft! Delad föräldraförsäkring är ett viktigt verktyg för att nå lika lön och heltid. Jämställdhet på jobbet kräver jämställdhet i hemmet. Om Persson vägrar att se det är han inte mycket till feminist, tyvärr.

ÅP