ÅSIKT

Centern äventyrar vårt gröna guld

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: ute och cyklar - i skogen Många väntar på svar efter centerns kovändning i energipolitiken, många vill veta hur den alternativa energin gynnas av att centern överger kärnkraftsmotståndet. Partiledaren Maud Olofsson frågas ut på LRF:s stämma i dag.
LEDARE

1 maj 2006. Lantbrukarnas riksförbund håller stämma vid Pite havsbad. I dag ska Maud Olofsson frågas ut. Det finns ett antal svar som många väntar på efter centerns kovändning i energipolitiken. Hur ska Maud Olofsson få med sig moderaterna på en energipolitik som gynnar biobränslena?

Det är ingen slump att Sverige är ett av de EU-länder som har störst andel biobränslen i energiproduktionen. Skattereformen i början av 1990-talet blev ett lyft för flis, torv och energigrödor. Moderaterna bekämpade den koldioxidskatt som hjälpte biobränslena att slå igenom.

Utan miljöskatterna skulle fler värmeverk fortfarande eldas med fossila bränslen.

Pratar om ”piska”

Fredrik Reinfeldt tycker att det är för mycket ”piska” i miljöpolitiken. Maud Olofsson använder ett liknande ordval. Vad betyder det för framtidens energiskatter?

På vilket sätt gynnas alternativ energi av att centern överger kärnkraftsmotståndet?

Maud Olofsson vill inte längre tala om tidsplaner för avvecklingen. Kanske har dagens partiledning en lösning på de problem som fick Thorbjörn Fälldin att lova att han aldrig skulle dagtinga med sin övertygelse.

Lantbrukarna borde få veta hur ny teknik för förnybar el ska kunna slå igenom i stor skala så länge som dagens kärnkraftverk finns kvar.Hur ska etanol bli ett ännu viktigare drivmedel?

Kan bli världsetta

Det höga bensinpriset gynnar alternativen men moderaterna och kristdemokraterna vill sänka skatten. Sverige kan bli världsledande på etanol från skogsråvara om energipolitiken stimulerar sådana investeringar. Göran Persson har satt upp målet att avskaffa oljeberoendet och fått EU att höja sina ambitioner. Snart kommer regeringens oljekommission med sina förslag. Hur ska centern övertyga moderaterna om en lika bra politik för biodrivmedel?

Maud sakade kortet

Ja, det är många som väntar på den uppgörelsen. Maud Olofsson har sakat sitt bästa förhandlingskort utan att få något i gengäld.

Centerns medlemmar kan inte göra sina röster hörda om den nya energipolitiken.

De får läsa om partiledningens omsvängning i tidningarna. Det gamla folkrörelsepartiet har ställt in sin årliga stämma. LRF-ombuden har i alla fall chansen att diskutera.

Vad är bäst för lantbrukare och skogsägare, att dagens regering fortsätter att gynna biobränslena eller att centern och moderaterna slåss internt som de gjorde 1991–94?

ME

ARTIKELN HANDLAR OM