Brandkårsprotesterna avslöjar vilka SD är

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkesson blev inte insläppt på en av avdelningarna under en rundvandring på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Då dödshotades personalen.
Jimmie Åkesson blev inte insläppt på en av avdelningarna under en rundvandring på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Då dödshotades personalen.

– Vi vill inte bli hotade. Flera av oss har familj. Tyvärr är det ju så att man riskerar hot om man säger ifrån mot SD och Åkesson, säger brandmannen Ulrik.

Han intervjuas i Dagens Nyheter om varför han och 26 andra Malmö-brandmän vid brandstation Centrum inte kommer att vara på plats när Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson kommer till stationen på onsdag.

De vill inte hamna på bild ihop med Åkesson. De tänker köra i väg brandbilarna så att de inte syns på fotografier som SD kan använda i sin politiska kommunikation.

Oförenlig människosyn

Brandmännens argument är solklara: SD är ett rasistiskt parti, de gör skillnad på folk och folk, deras världsbild går på tvärs mot räddningstjänstens värdegrund och brandmännen vill över huvudtaget inte förknippas med ett parti som gör politik av att svartmåla deras hemstad och människorna som bor där.

Men Ulrik vill för Dagens Nyheter inte berätta vad han egentligen heter.

Det är nog, trots allt, ett klokt beslut.

Under Jimmie Åkessons nu pågående valturné har han mött en rad svenskar som inte vill veta av honom. I Umeå sa de anställda på universitetssjukhuset ifrån med hänvisning till läkaretiken. Inför ett besök på Skånes universitetssjukhus har vårdpersonal protesterat med liknande argument: "På en akutmottagning finns det inget utrymme för Åkessons politik, att dela upp människor efter deras kultur och religion".

Åkessons arga fans

Det har stått dem dyrt. En läkare i Umeå har fått så allvarliga hot riktade mot sig att han inte kunde bo kvar hemma eller gå till jobbet. Vårdanställda i Malmö mordhotas nu också av Åkessons fanclub på nätet.

Att brandmän nu inte vågar stå upp för sin människosyn röjer något helt centralt om vad Sverigedemokraterna är för sorts parti.

Parallellt med Åkessons arbetsplatsturné är hans hårdföra ungdomsförbund SDU ute och besöker skolor, håller bokbord och delar ut flygblad. Det har också resulterat i protester - och nya hot.

Många är det som fått smaka på vreden från Jimmie Åkessons fans. Lokalpolitiker av ”fel” politisk färg, journalister, barn som är Lucia, myndigheter, Ica-handlare som tycker att flyktingar får handla i hans butik eller en tonåring som twittrar elakt om Åkesson.

Piskar upp lynchstämningar

Stör man den Sverigedemokratiska världsbilden finns det alltid en sajt som beredvilligt piskar upp lynchstämningar. Ofta heter den Avpixlat - en sajt som arbetsleds av Kent Ekeroth, en av Åkessons närmaste män.

På liberala ledarsidor har man försökt närma sig det här genom att uppmana folk att inte protestera mot Åkesson eftersom det kan vara "kontraproduktivt".

Här har vi ett parti som inte tycker alla barn ska ha rätt till skola och vård, trots att lagen säger det. SD-företrädare tycker att barn vars föräldrar är muslimer är ett hot mot Sverige.

Ska vi då låtsas som om ett SDU-bokbord inte är särskilt stötande för vissa elever? Ska vi bara glömma att SD består av politiker som hävdar att 99 procent av alla svenskar med rötterna i Mellanöstern och Nordafrika säljer knark. Ska vårdpersonal tvingas hålla käften när ett parti som tycker att polisen ska jaga papperslösa i vårdsalarna dyker upp på jobbet?

Ingen ska behöva vara rädd

Svaret är förstås nej. Att säga ifrån är en rättighet. Att slippa vara rädd i sjukhus- eller skolkorridoren borde också vara det.

Att den åsikten leder till hot och hat säger förstås allt om vilket sorts parti egentligen SD är. Det är dags att arbetsgivare och skolledare begriper det när de bjuder in Åkesson till arbetsplatser och skolor.

När Sverigedemokraterna bjuds in måste cheferna lyssna på personal, patienter och elever och planera besöket därefter.

Deras trygghet måste komma före Sverigedemokraters vilja att få fotograferas med brandmän eller dela ut flygblad.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.