Mejla

Daniel Swedin

Vinstfesten betalas av hungrande barn

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Näring och stimulans är nödvändigt för en bra förskoledag.
Näring och stimulans är nödvändigt för en bra förskoledag.

LEDARE

“Vatten å brö, vatten å brö!” ropar den elaka papegojan Rosalinda till Beppe Wolgers. Han gör rollen som fängslad sjörövarkapten i filmen “Pippi Långstrump på de sju haven” - en film som trots sina 44 år på nacken fortfarande är en barnfavorit.

På Hälsans förskola har barnen fått smaka på hur det är att vara sjörövarkapten.

I kväll granskar “Uppdrag granskning” just Hälsans förskola som ägs av folkpartisten Bijan Fahimi. Fahimi - som även sitter i styrelsen för arbetsgivarorganisationerna Almega och Svenskt Näringsliv - driver en verksamhet med en vision: att växa och det snabbt.

Snabb expansion

Hälsans förskola startade verksamheten med en förskola i RInkeby 2007 och nästa år är tanken att 50 förskolor över hela landet ska ägas av företaget. Enligt ett visionsdokument som “Uppdrag granskning” kommit över så ska tillväxten av nya förskolor göras med egna resurser och för det har det snabbt krävts hög lönsamhet.

Det är ett krav som har gått ut över barnen, visar det sig. Hälsans förskolor står för personalbrist, alltid nya vikarier, växande barngrupper i små lokaler, för lite leksaker, gamla eller få möbler och blöjor som byts för sällan.

Sparar på maten

På Hälsans förskola sparar man också in på maten. Det berättas hur varje barn fick äta mat för max nio kronor per dag och till frukost serverades barnen vatten och bröd.

“Uppdrag granskning” berättar hur en nyanställd verksamhetschef i Nacka själv gick och handlade mat till barn, men hon blev kallad till styrelsen och fick veta att hon misskötte sitt jobb. Hungriga och understimulerade barn är förstås ett störande moment när lönsamhet och snabb expansion är drivkraft.

“Uppdrag granskning” har pratat med 25 personer som har arbetat eller arbetar på Hälsans förskola. Det är chefer på huvudkontoret, kockar, barnskötare, förskolechefer och alla vittnar om samma sak: pengar till mat var det ständig brist på.  Trots det så har Hälsans förskola gått med vinst flera år i rad. 2011 och 2012 gjordes en sammanlagd på vinst på åtta miljoner kronor.

Det är anstötligt, förstås. Men det är det här som är “valfrihet” och vinst i välfärden i praktiken. Det är en ny skandal att foga in bland Carema-, John Bauer- och Attendo-skandaler.

Väljarna tröttnar

Det är inte konstigt att väljarna tröttnat. Idén om valfrihet och rätten att tjäna pengar på offentliga verksamheter har fått gå före krav på kvalitet och omsorg om elever, ­patienter och äldre. De kvalitetsförbättringar som vi blev lovade kom aldrig. I stället får vi veta hur skattepengar som ska mätta våra barn i stället går till att berika förskoleägare.

“Vatten å brö”, ropar den elaka papegojan. Det är dags att våra politiker erkänner välfärdsexperimentets misslyckande och plockar fjädrarna av fågeln.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Swedin