Mejla

Eva Franchell

Ingvar Kamprad - en riktig snåljåp

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

En snål smålänning har lämnat oss.
Ingvar Kamprad tog en omväg för att köpa billig potatis. På Ikeas restauranger åt han helst lunchen före tolv då kaffet var gratis.
Han var en av världens rikaste män, men det var sparsamheten som drev honom och den ska vi kanske vara glada för. Tack vare Ingvar Kamprads prismedvetenhet kunde vi köpa hans billiga möbler. Unga och moderna svenskar fick råd att möblera sina folkhem med soffor, sängar och inte minst med bokhyllan Billy. Den köpte alla.

Till en början satte han oss på prov. Hyllorna var skeva, hålen saknades precis som skruvarna som skulle sitta i hålen. På 60- och 70-talen ringlade köerna långa till Ikeas kundtjänst. Klagomålen var många och produkterna fick dåligt rykte.

Skruvarna passar i hålen

Ingvar Kamprad berättar i ett av SVT:s intervjuprogram att han snart förstod att också kvaliteten var viktig. I dag är bruksanvisningarna mer begripliga och skruvarna passar oftast i hålen. Det har blivit ganska lätt att sätta ihop en Ikeamöbel och det stärker givetvis självförtroendet hos de många miljoner kunderna.

För Ikea har vuxit sedan den första butiken öppnades 1958. I dag har koncernen 403 varuhus i 43 länder. Långt upp i åren åkte Ingvar Kamprad runt för att inspektera sina varuhus. Han prövade möblerna, kollade skyltningen och hälsade på personalen. Trots sitt enorma kontrollbehov var han en uppskattad chef som i julas gav alla sina anställda en julbonus på 13 000 kronor vardera.

Köpte hans ursäkter

Annars var han försiktig som en svensk finansminister. Inte låna pengar i onödan, inte bli beroende av en enda bank, han ägde sina varuhus och vägrade att placera Ikea på börsen. I stället lämnar han efter sig ett nät av stiftelser och bolag i Holland, Luxemburg och Liechtenstein. Hela konstruktionen är riggad för att minska insyn och minimera skatt. Inte ett öre i onödan.
Han var extremt framgångsrik även om han i tv-intervjun påstår han misslyckats. Givetvis syftar han då på sina aktiva år i den nazistiska nysvenska rörelsen och de var egentligen oförlåtliga även om det svenska folket köpte hans ursäkter och världen kommer att fortsätta att köpa hans möbler.
För att de är billiga och för att de numera också har en hyfsad kvalitet.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

LÄS VIDARE

Ingvar Kamprad är död – Ikeas grundare blev 91 år

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ingvar Kamprad

Ikea

Liechtenstein

Luxemburg

Nederländerna