Ledare

S förklarar krig mot rasisterna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

S-kongressens bästa tal hölls av Magdalena Andersson. Hon höjde tonläget och tog öppet strid mot rasismen. Förhoppningsvis följer fler hennes uppmaning att trappa upp konflikten.
S-kongressens bästa tal hölls av Magdalena Andersson. Hon höjde tonläget och tog öppet strid mot rasismen. Förhoppningsvis följer fler hennes uppmaning att trappa upp konflikten.

LEDARE

1 JUNI 2015

Anderssons tal

Magdalena Andersson höll S-kongressens bästa och mest ideologiska tal. Hon berättade om när hon som 17-åring studerade i USA och hennes kompis pekade på de afroamerikanska klasskamraterna och sa:

”Titta på dem, de myllrar och kryllar som myror, jag önskar att man kunde utplåna dem.”

I klassrummet och på rasterna fanns en osynlig taggtråd mellan grupperna. Eleverna med europeisk bakgrund satt längst fram, bakom dem de latin­amerikanska ungdomarna och längst bak afroamerikanerna som bussades till skolan från det fattiga området East Palo Alto.

Trots att det gått 30 år stockade sig rösten när Magdalena Andersson talade.

”Jag ska göra allt som står i min makt för att Sverige inte ska bli ett sådant samhälle.”

Unik form av ondska

Ändå är det precis vad som håller på att hända. Sverige­demokraterna verkar öka för varje opinionsmätning och hatbrott mot romer har blivit vardagsmat.

Antisemitism och islamofobi ökar och SD-svansen på nätet hotar och förföljer journalister och feminister.

Rasismen är en unik form av ondska där ojämlikheten aldrig går att tvätta bort. Den är själva motsatsen till arbetarrörelsens värderingar om jämlikhet och allas lika värde.

Bäst på lång sikt

Ändå famlar Socialdemo­kraterna kring vilka lösningar som egentligen fungerar. Alla är överens om att den danska vägen,­ där Socialdemokraterna tävlar med högern­ i hårdare tag mot invandrare, är förkastlig.

Alla är också överens om att ett jämlikt och tryggt samhälle, traditionell socialdemokratisk politik, är det bästa sättet att på lång sikt rycka undan grunden för rasismen.

Men vad ska vi göra här och nu?

Det finns inga enkla lösningar­ men Magdalena Andersson är något på spåren när hon nu höjer­ tonläget och öppet tar strid mot rasismen.

Trappa upp konflikten

Hennes tal var i praktiken en krigsförklaring mot Sverige­demokrater och andra rasistiska­ grupper. Förhoppningsvis följer­ nu både den fackliga och politiska rörelsen hennes uppmaning att trappa upp konflikten på arbetsplatser och i vardagen.

Det räcker inte att hålla fina tal eller skriva upprörda inlägg på Twitter. Nu behövs ett aktivt folkrörelsearbete där man tillsammans med andra goda krafter­ möter människor i ögonhöjd och i praktisk handling visar på ett alternativ till Sverigedemokraternas världsbild.

Världens starkaste arbetar­rörelse måste nu sätta kraft bakom­ orden.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Anders Lindberg

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

S-kongress 2015

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

S-kongress 2015

Socialdemokraterna

Ledare

Anders Lindberg