ÅSIKT

Åsa Romson får ta ansvar för soporna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: TT
Miljöminister Åsa Romson måste stärka sortering och återvinning av sopor.

Vi svenskar borde vara världsbäst på sopsortering. I stället bränner vi upp våra sopor i gigantiska förbränningsanläggningar. Ja, vi har så stora anläggningar att Sverige numera importerar sopor från halva Europa.

Glöm allt prat om pappersinsamling. På ett år eldar vi upp dryga fem miljoner ton sopor. Över en miljon ton kommer från Norge och har körts över till Sverige på 40 000 ton långtradare. Med dagens utbyggnadstakt kommer både sopförbränning och import hela tiden att öka.

Pengarna styr

Det här är miljömässigt vansinne, men det är pengarna som styr. Värmeverken drivs ofta av kommuner som bara under 2013 tjänade nästan 800 miljoner kronor på att bränna utländska sopor. Ingen vet riktigt vad som finns i soporna, radioaktivt oljeslam, bly och dioxiner har förekommit.

Förbränningen av osorterade sopor borde vara ett stort problem för miljöminister Åsa Romson. Både av klimatskäl och för att hanteringen riskerar att förgifta vår miljö.

Norge uppvaktar

I veckan har en norsk delegation uppvaktat det svenska miljödepartementet för att få stopp på den svenska sopimporten. Norrmännen vill att svenska kommuner ska sluta att dumpa marknaden och självklart vore det bäst om varje land tog hand om sitt eget avfall.

95 procent av de sopor som i dag bränns upp är återvinningsbara och för klimatets skull borde de i första hand sorteras och återvinnas på plats.

Miljöfarlig aska

Det mest bisarra i hela den här hanteringen är att hälften av den aska som bildas vid svensk förbränning sedan skickas tillbaka till Norge. Över 500 000 ton miljöfarlig aska har begravts på den lilla ön Langøya utanför Oslo. Där finns ett gammalt kalkbrott som om några år kommer att vara helt fyllt av svensk aska. Några mil längre söderut finns ännu ett kalkbrott där en ny deponi planeras. Norska miljöorganisationer är oroliga för att gifterna ska läcka ut och någonstans måste den här cirkusen få ett slut.

I sopnedkastet

Det är en cynisk verksamhet som bedrivs av företag, kommuner och sannolikt är det Åsa Romson som måste sätta ner foten. Förbränning av osorterade sopor borde förbjudas. Satsa på hållbart producerade biobränslen i stället.

Det är heller inte rimligt att sopor ska transporteras fram och tillbaka mellan länder. Sverige borde i stället förbättra sopsorteringen och göra återvinningen lönsam.

Vi måste kunna lita på att de sopor vi så noggrant sorterar verkligen återvinns för miljöns och klimatets bästa. Annars är risken stor att vi ger upp och då hamnar allt i första bästa sopnedkast.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM