ÅSIKT

Mannen som borde JO-anmäla sig själv

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: LASSE HEJDENBERG
Staffan Danielsson, Centerpartiet
LEDARE

Centerpartisten Staffan Danielsson är ofta klok som en pudel. Under många år har han varit pragmatisk och nyanserad som tung försvarspolitiker.

Men nu har det blivit lite tokigt.

I höstas åkte Danielsson ur riksdagen och har därför haft tid att ägna sig åt sitt andra favoritämne: att opinionsbilda mot ensamkommande flyktingbarn.

Hittills har han inte haft någon större framgång. Hans parti står inte bara upp för det nuvarande regelverket utan har de senaste åren även flörtat med tankar om fri invandring.

JO-anmälde Migrationsverket

Danielsson har försökt det mesta – skrivit artiklar, debatterat och motionerat. Men när ingen brydde sig anmälde han Migrationsverkets generaldirektör till Justitieombudsmannen, JO.

Anmälan är lite av en statsvetenskaplig gåta.

Staffan Danielsson anser att Migrationsverket inte lever upp till kravet på redovisning och därmed försummar sitt uppdrag.

Det är i sak ett märkligt påstående eftersom verket flera gånger per år publicerar offentliga rapporter med omfattande statistik. För övrigt siffror Danielsson själv använder i sin argumentation.

Men det han egentligen vill är att Migrationsverket utifrån det ökade antalet ensamkommande barn ska ta fram förslag på en annan politik än den riksdagen lagt fast.

I princip ska alltså Migrationsverket gå i opposition mot regeringen, eller om man ska vara lite petig, i opposition mot Staffan Danielsson.

Det var nämligen han själv som röstade igenom de regler Migrationsverket följer när han var riksdagsledamot.

Om han är arg på situationen borde han rimligen JO-anmäla sig själv.

Eller kanske låta bli.

Vill att flyktingpolitiken blir mer restriktiv

Förutom att han i sak är ute och cyklar, det är oppositionens roll att bedriva oppositionspolitik, inte ett statligt verk, så är det ett problem att man allt oftare försöker göra politiska problem till juridiska processer.

Det Staffan Danielsson egentligen vill är ju att svensk flyktingpolitik ska bli mer restriktiv. Det är en politisk åsikt som majoriteten i riksdagen inte delar. Han är även upprörd över att media inte beskriver situationen som han vill. Men inte heller detta är en juridisk fråga utan då får han skälla på oss som skriver i media, inte på myndigheter.

Detta blir väl snurrigt.

Ett annat problem med alltihop är att det ytterst handlar om utsatta och försvarslösa människor som Staffan Danielsson sprider en väldigt negativ bild av. Sverige har skrivit under barnkonventionen och vi lär våra barn redan i förskolan att de har rättigheter.

Detta gäller faktiskt alla barn, även de som flyr från krig och förföljelse. Och vi bör vara stolta över att många av dem kan få ett nytt hem och en framtid i vårt land.

Staffan Danielsson är för övrigt snart tillbaka i riksdagen eftersom förre miljöministern Lena Ek gått över till näringslivet.

Han bör hålla sig till försvarspolitiken.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM