Mejla

Jonna Sima

Lita inte på Lööf om SD

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkesson har lagt in en extra växel för att försöka nå makten efter höstens riksdagsval. Efter att ha öppet flörtat med Moderaterna och Kristdemokraterna vänder han sig nu mot Socialdemokraterna. I en stor intervju med Dagens industri på måndagen säger han att SD står närmare S i migrationsfrågor än den samlade Alliansen.
"Socialdemokraterna är jämfört med Annie Lööf väldigt mycket bättre”, säger han till affärstidningen.
Lever SD-ledaren i en parallellvärld? Nej, självklart vet Jimmie Åkesson att dörren till ett regeringssamarbete med S både är låst och igenspikad. Vad det egentligen handlar om är att han försöker pressa in en fot där dörren redan står på glänt – till en Alliansregering.

Sätter press på Alliansen

Med sitt utspel försöker Jimmie Åkesson sätta press på Ulf Kristersson inför regeringsförhandlingarna. Om de inte ger SD inflytande över politiken hotar han med att sätta käppar i hjulen för en högerregering.

Give them hell, som han brukar uttrycka sig.
Men såväl debattörer på högerkanten som till vänster har svalt Åkessons bete. Centerpartister har slagit sig för bröstet för att de minsann står längst ifrån Sverigedemokraternas migrationspolitik.

Kristersson beroende av SD:s stöd

Det verkar som att Annie Lööfs parti har förväxlat sin storlek bland väljarna med sin dignande partikassa. En påminnelse är kanske på sin plats: Centerpartiet är fortfarande en del av Allianssamarbetet och där finns inget utrymme för en liberalare invandringspolitik.
Snarare tvärtom.
Om en Alliansregering med Ulf Kristersson som statsminister ska släppas igenom riksdagen krävs parlamentariskt stöd från Sverigedemokraterna. Jimmie Åkesson har varit tydlig med att ett absolut minimikrav för att stötta en sådan regering är att den tillfälliga asyllagen, som löper ut nästa år, blir permanent.

Anders Borg varnar för samarbete

Inte ens Anders Borg tror på en Alliansregering med stöd av SD. I en lång drapa om tänkbara scenarier efter valet i september, publicerad på den tidigare finansministerns Facebook på annandag påsk, skriver han att ett sådant samarbete skulle vara direkt förödande: "Varken Liberalerna eller Centern skulle kunna försvara samarbetet. Det skulle inte heller vara möjligt att hitta en fungerande kompromiss kring invandringspolitiken."

Centerns själ på spel

Hade det inte varit för den lilla detaljen – invandringspolitiken – skulle SD säkert fungera utmärkt ihop med Alliansen. De fem högerpartierna är ju redan överens om att skrota arbetsrätten (LAS), lägga ned Arbetsförmedlingen, stoppa vinstbegränsningar i välfärden och sänka skatten för de rikaste. Bland annat.
Frågan är om Annie Lööf vill sälja Centerpartiets själ till det priset.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.