Mejla

Eva Franchell

Det är knarket som orsakar gängmord

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Skotten gick genom rutan till kaféet.
Skotten gick genom rutan till kaféet.

LEDARE

Nu måste Malmöborna våga vittna.

Den organiserade brottsligheten måste helt enkelt bort från stadens gator.

Gårdagens skjutning var en ren avrättning. Sex gängmedlemmar mejades ner utanför ett internetkafé i centrala Malmö, hundra meter från polisens rättscentrum och nära det välbesökta Värnhemstorget. Tänk er en gängskjutning på Södermalm i Stockholm eller på Järntorget i Göteborg, krogtäta innerstadsområden där väldigt många människor rör sig.

Det satt dessutom fler människor inne på Malmökaféet när skotten krossade fönsterglaset.

Kopplas till gängkonflikt

Den brutala hänsynslösheten ligger i att mördarna också riskerade så många fler människoliv när de sköt mot de sex männen. Tre av de skjutna är döda, ytterligare tre är skadade, en av dem svårt. De skjutna kände varandra och är alla kända av polisen som misstänker att skottlossningen är kopplad till en gängkonflikt i staden.

Polismästare Stefan Sintéus förklarar att det fortfarande finns tre-fyra pågående gängkonflikter i Malmö och att gårdagens skjutning kopplas samman med en konflikt där det varit "väldigt irriterat" på sistone.
Det är tragiskt på många sätt. Tre familjer har förlorat en son eller en bror. Andra är oroliga för de som skadats och några familjer tvingas inse att deras söner nu är mördare. Till det kommer alla Malmöbor som känner rädsla för att hämndaktioner kommer att drabba staden i sommar.

Muskler och vapenlagar

Malmöpolisen hade ju lyckats pressa tillbaka gängbrottsligheten med hjälp av muskler och nya vapenlagar. Malmö kommun har ett aktivt förebyggande arbete, men den organiserade brottsligheten knäcker man inte så lätt. Så länge det finns en efterfrågan på knark kommer de kriminella gängen att konkurrera om narkotikahandeln.
Det är ändå viktigt att bryta en våldsupptrappning. Polisen har svårt att klara upp den här sortens skjutningar för trots att många sett och hört är det ingen som vågar berätta. Rädslan för repressalier är så stor att människor väljer att vara tysta och det är begripligt. De kriminella gängen visar med all tydlighet hur det kan gå.

Anonyma vittnesmål

Med jämna mellanrum reses kravet på rätten att få vittna anonymt. Efter avrättningar som den i Malmö kan man tycka att alla vittnesmål är bra bara mördarna åker fast, men å andra sidan kan vi inte ha ett rättssamhälle där en misstänkt inte kan bemöta anonyma anklagelser.
Justitieminister Morgan Johansson förbereder i stället en kraftig skärpning av straffet för den som hotar ett vittne. I dag ligger straffet på från 14 dagars i fängelse, men den gränsen vill han höja till ett år. Han vill också se över straffskalan för mened och skyddande av brottsling.

Allt som får människor att vittna är givetvis bra, men sedan måste vi också våga ta knarkdebatten för det är narkotikahandeln som driver de här gängen. Både Stureplanskokainister och haschrökare måste förstå att det faktiskt är de som i förlängningen orsakar de här hänsynslösa knarkskjutningarna.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Kriminalpolitik

Polismyndigheten

Narkotika