ÅSIKT

Samhällskontraktet utmanas i Härnösand

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Med rätt skäl för sitt ilskna uppror

Foto: OLLE MELKERHED
Demonstranterna på Stora Torget i Härnösand har argumenten på sin sida: Vårdbehovet i Ådalen är stort, men avstånden mellan centralorterna är större. Patientsäkerheten hotas om folk tvingas färdas i timmar för vård.

I går samlades upp emot 25 000 människor i Härnösand – en ort där drygt 17 000 människor bor – under parollen ”Ådalen reser sig”.

Gudstjänster i Resele och Junsele ställdes in och församlingsmedlemmar bussades till Härnösand. Förre statsministern, 90-årige Thorbjörn Fälldin, inkom med en hälsning till demonstranterna: ””Ge inte upp!”

Vad handlar det om?

Sjukvård och pengar.

Det ekonomiska läget i Västernorrland är akut. Under flera år har landstinget dragits med ett ekonomiskt underskott som bara vuxit och allra värst har det varit för hälso- och sjukvården.

I höstas lade så ledningen för landstinget ett förslag som innebar kraftiga besparingar, främst på specialistvården och sjukhuset i Sollefteå. I oktober demonstrerade mellan 10 000 och 14 000 personer i grann­orten Kramfors och man lovade ett omtag.

Ansvariga tjänstemän har ­avgått, politiker har lämnat i protest och partipiskorna har snärtat. Samtidigt har grävande journalistik på sajten LVN ­Leaks – som drivs av en kommunikationsstrateg i Sollefteå – undergrävt de argument politikerna anfört för besparings­programmen.

Inkompetent styre

Landstingets styre har kommit att framstå som maktfullkomligt, okänsligt, lomhört och inkompetent. Det har inte fått den folkliga ilskan att svalna.

Landstingets sparförslag på 160 miljoner kronor inom ­specialistvården ska klubbas i veckan. Akuta ortopediska operationer ska flyttas från ­Sollefteå till Örnsköldsvik. ­Rehabmedicin ska flyttas från Härnösand till Sundsvall.

Demonstranterna på Stora Torget i Härnösand har argumenten på sin sida: Vårdbehovet i Ådalen är stort, men avstånden mellan centralorterna är större. Patientsäkerheten hotas om folk tvingas färdas i timmar för vård. Samtidigt varnar företagarorganisationer för att näringsliv, handel och turism i Ådalen kommer stagnera när välfärden avlövas.

Inte råd med splittring

Vår skattefinansierade sjukvård har bara legitimitet om den kan leva upp till hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf om god vård på lika villkor för hela befolkningen.

Landstingspolitikerna är förvisso fångade i den ekonomiska realitet som råder i utflyttningslän, men till slut måste det som sker i glesbygden bli en ­angelägenhet även för Stockholms politiker.

Priset för ett samhälle som ­inte längre håller ihop har vi verkligen inte råd med.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM