ÅSIKT

Nej, hörrni, Carl Bildt är faktiskt inte ”Carl Bildt”

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Carl Bildt.
LEDARE

Carl Bildt är en av Sveriges populäraste ministrar. Ingen matchar honom när det gäller kärlek från folket, förutom farbror Reinfeldt och pappa Borg.

I går KU-anmäldes Carl Bildt för ministerstyre av Miljöpartiets Åsa Romson. Carl Bildt har skickat­ brev till Kronofogdemyndigheten och sagt att myndigheten bör avstå att mäta ut en fastighet som ägs av ryska staten.

Det är rätt typiskt Carl Bildt. Han är en stat i staten. Självständig myndighetsutövning? Glöm det. Jag är Carl Bildt!

Politiker är i gemen ett hatat släkte. De anses vara opålitliga, maktfullkomliga och ute efter att sko sig själva. Det finns nästan inga som är mindre ansedda i folkdjupen.

Ja, det skulle vara journalister då.

Kanske är detta nyckeln till Carl Bildts popularitet. Han klarar att sätta reportrar på plats. Han är dryg, arrogant och drastisk. Han låter alltid tvärsäker.

Och han kommer undan med precis vad som helst. Ofta med motiveringen från omgivningen att han är just Carl Bildt, och att särskilda regler tydligen därmed gäller.

Det är intressant som fenomen, och ibland underhållande som show ­betraktat.

Problemet är bara detta. Carl Bildt är inte bara ”Carl Bildt”. Han är Sveriges utrikes­minister, mannen som ­inte tyckte att det gick att ”välja sida” mellan det libyska folket och Gaddafi.

Och när någon nästa gång ­roat skrockar åt Bildts bravader och dryga kommentarer så tycker jag att du ska tänka på det här:

Under perioden 2000-2006 byggde Sveriges utrikesminister upp sin personliga förmögenhet genom styrelsearbete i Lundin Petroleum. Ett företag vars affärsidé är att utvinna olja i politiskt instabila områden.

Människorättsorganisationen ECOS har pekat ut Lundin Petroleum för att ha dragit nytta av ­regimens brott mot befolkningen i Sudan. Resultatet av konflikten kring oljefälten beräknas i rapporten till 12 000 döda och 160 000 tvångs­förflyttade mellan 1997 och 2003.

Rapporten gjorde att åklagare beslutade att inleda en förundersökning om folkrättsbrott, bland annat skulle­ Lundin Petroleums verksamhet i Sudan när Carl Bildt satt i styrelsen granskas.

Carl Bildt satt också i styrelsen i Lundin när före­taget prospekterade den verksamhet i Ogadenprovinsen i Etiopien som de nu fängslade journalisterna Martin Schibbye och ­Johan Persson försökte granska.

Trots en uppenbar risk för jäv valde Bildt att fortsätta han­tera ärendet med Schibbye och Persson själv – och har fått mycket hård kritik för passi­vitet i hanteringen av det.

Det är bra att Bildt nu KU-anmälts för minister­styre.

Men den verkliga skandalen är trots allt att vi har en utrikesminister som saknar moralisk kompass.

ARTIKELN HANDLAR OM