Ingvar Persson

Bra bilder räcker inte – Annie Lööf

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det har varit en jobbig vecka för Annie Lööf. Som näringsminister har hon tvingats hantera Dagens Nyheters avslöjande av Tillväxtverkets vidlyftiga representation.

En expansiv upplevelsebransch och momsbefriade krognotor är viktiga beståndsdelar i regeringens näringspolitik, men personalmiddagar på Grand Hotel och chokladprovning som internutbildning blev ändå lite mycket för ministern.

Fast kanske inte? I tisdags utlovade Annie Lööf 60 miljoner till just Tillväxtverket.

Offer för den egna retoriken

Som Centerledare har hon samtidigt arbetat för att locka regeringens andra partiledare till Maramö utanför Jönköping. Det är där Lööf vill upprepa Maud Olofssons bedrifter från Högfors och svetsa samman den borgerliga alliansen. Inbjudningarna har gått ut och försöken att hitta ett datum pågår, meddelar hon på Twitter.

Frågan är dock om inte Annie Lööf blivit offer för den egna retoriken?

I allianspartiernas historieskrivning grundlades samarbetet hemma hos Maud Olofsson i Högfors 2004. Det blev visserligen inte något bad i den omtalade tunnan, men partiledarna demonstrerade för världen och journalisterna att de ville arbeta tillsammans.

Det är inte så konstigt om händelsen gjorde intryck på det då 21-åriga politikerlöftet Annie Johansson. En sådan roll har inte Centerpartiet spelat sedan Thorbjörn Fälldins dagar.

Symbolhandlingar ska inte underskattas i politiken. Bilder av de fyra muntra partiledarna kablades ut över landet, och överenskommelsen representerade en ny målmedvetenhet i viljan att ta över landet. Men – och det är viktigt – det var fortfarande en symbol.

Partiledarna verkar måttligt intresserade

Den politiska grunden för samarbetet – skattesänkningar för dem som jobbar och hårdare tag mot sjuka och arbetslösa – hade redan lagts av Borg och Reinfeldt.

Detaljerna hade sedan finslipats under ändlösa överläggningar mellan partiernas tjänstemän på olika nivåer.

Mötet i Högfors var kulmen på en process, och ett sätt att visa upp resultatet för världen.

Precis så fungerar alla politiska toppmöten. Men det tycks inte vara så Annie Lööf tänkt sig mötet i Maramö.

Kristdemokraternas Göran Hägglund – en av de tilltänkta deltagarna – har i alla fall ifrågasatt värdet av en utflykt till Småland om det inte finns någon dagordning. Och regeringens andra partiledare verkar måttligt intresserade.

Om Annie Lööf verkligen vill spela någon roll för att hålla samman borgerligheten måste hon nog göra sig fri från bilden av Maud Olofsson som ”alliansens moder”, och inse att politiskt samarbete inte kan byggas på spontana initiativ och fototillfällen.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN