Mejla

Anders Lindberg

Vapenexport eller – Nato?

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I söndags skrev DN:s politiske chefredaktör Peter Wolodarski apropå vapenexport ”I dag är vi alla folkpartister”.

En återkommande vanföreställning...

Folkpartiet vill begränsa vapen­exporten. Udda åsikt kanske, för att komma från bombhögern. Men någon allmän snällhet är det inte fråga om, ­syftet är att knyta Sverige närmare ­Nato.

Den egentliga orsaken till att Sverige ­exporterar vapen är nämligen säkerhetspolitisk.

Sverige är militärt alliansfritt, en ­politik med stark folklig förankring. ­Enligt den stora opinionsmätning ­Myndigheten för samhällsskydd och beredskap presenterade i januari vill bara 28 procent gå med i Nato.

Den militära alliansfriheten har en prislapp. För att vara trovärdig krävs ett förhållandevis starkt försvar, en stark försvarsindustri och därmed en vapenexport. Det svenska försvaret är för ­litet för att försvarsindustrin ska överleva med bara det som kund.

Alternativet till att tillåta vapen­export är i klartext att köpa all krigs­materiel från andra länder och samarbeta med andra kring försvaret av ­Sverige. Då är den militära allians­friheten slut.

Men vapen är inte vilken vara som helst. Handeln måste regleras och övervakas noggrant. Det är delvis detta som havererat i fråga om Saudiarabien.

Ett förbud mot vapenexport till icke-­demokratier, som nu diskuteras, skulle kunna förhindra en upprepning i fram­tiden. Det vore välkommet.

Att Folkpartiet däremot försöker framstå som ”snövit” är bara provo­cerande när de utelämnar att motivet ­bakom politiken är längtan efter Natomedlemskap.

Sedan Ekots avslöjande om vapen­fabriken till Saudiarabien har de stora partierna försökt leka ”tysta leken”. Och när katten är borta dansar Jan Björklund på bordet.

Den majoritet som står bakom ­nu­varande säkerhetspolitik har faktiskt ett ansvar att förklara och försvara den linje Sverige valt.

För sorry, kära DN. Alla är långt i från folkpartister. Inte ens i smyg.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN