Mejla

Anders Lindberg

Mellanöstern allt närmare storkrig

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

USA:s utrikesminister Hillary Clinton har under tre dagar besökt Egypten, Israel och Palestina.

Läget i regionen är betydligt rörigare än när hon tillträdde. För palestinierna har den försämrats.

Besöket har kallats en avskedsresa eftersom Clinton avgår efter presidentvalet oavsett om Barack Obama vinner eller inte.

I Egypten träffade hon bland andra den nyvalde presidenten Muhammed Mursi och har gett honom sitt stöd. Hon träffade även fältmarskalk Mohamed Hussein Tantawi, ledare för det mäktiga militärrådet. I praktiken ett erkännande av att det är militären som innehar den verkliga makten.

USA stödde in i det längsta den störtade diktatorn Hosni Mubarak vilket gjorde att man hamnade helt snett kring den arabiska våren i Egypten. USA har även motarbetat ett erkännande av Palestina som stat och bland annat dragit in bidragen till FN:s organ för vetenskap och kultur, Unesco, sedan de accepterat Palestina som medlem.

När det gäller kärnvapenspridning har USA misslyckats med att på diplomatisk väg få Iran att stoppa sitt kärnvapenprogram. Nu hotar Israel i stället att ingripa militärt mot Iran. Med eller utan USA.

I värsta fall kan det utlösa ett storkrig i regionen.

En annan huvudvärk är Syrien där situationen försämras allt mer utan att världen lyckats samla sig till någon form av samordnad insats. Nu riskerar inbördeskriget spridas till grannländerna.

När Barack Obama och Hillary Clinton tillträdde väckte de stora förhoppningar. Obama fick till och med Nobels fredspris för sina framtida

insatser. Delvis har förväntningarna uppfyllts, vapenskrammel har

ersatts med diplomati och USA har förbättrat relationerna till stora delar av världen.

Men i Mellanöstern är politiken i allt väsentligt ett misslyckande. Inte heller det nuvarande besöket verkar ge något konkret avtryck.

Nu tar Hillary Clinton farväl. Nästa år får någon annan försöka.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg