Mejla

Anders Lindberg

Högern är naiv inför demokratins fiender

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I fredags spelade Aftonbladets ledarsida, något otippat, en huvudroll i Ebba Busch Thors anförande inför statsministeromröstningen om Stefan Löfven.

”Aftonbladets LO-ägda ledarredaktion har jämfört Ulf Kristersson med en nazistisk samarbetsman", sa KD-ledaren.

Det är inte sant, vi har däremot i ett blogginlägg för tre månader sedan jämfört Ulf Kristerssons strategi att ta in SD som regeringsunderlag med andra konservativa politiker som försökt liknande saker. En av dessa var Franz von Papen från det katolska partiet Zentrum som var politiker i Tyskland på 30-talet. Han var alltså inte nazist som Ebba Busch Thor hävdade, utan snarare partivän till henne.

Lät sig inte kontrolleras

När de tyska nationalsocialisterna med Adolf Hitler i spetsen under 1920- och 30-talen skördade valframgångar funderade det konservativa etablissemanget och näringslivet i Tyskland på hur de skulle hantera det nya partiet. De landade i att nazisterna nog inte var så farliga och att de kunde tämjas om man samarbetade med dem. 1933 bildade Franz von Papen regering med nazisterna och Hitler blev rikskansler.

Men extremhögern lät sig inte kontrolleras och resten är historia. I dag verkar von Papens strategi vara regel snarare än undantag. I Österrike, Italien och Ungern men även i nordiska länder har vi på senare åren sett extrema krafter få makt i samarbete med konservativa. Ytterkantshögern är nämligen för liten på egen hand, den saknar tillräckligt folkligt stöd.

Med tiden förändras även de partier som samarbetar eller flirtar högerut. Först skrattade alla åt Donald Trump men i dag är det republikanska partiet format till hans avbild. I Ungern avvecklar Moderaternas systerparti Fidesz fri press, oberoende domstolar, fria universitet och premiärminister Viktor Orban har förändrat valsystemet så att oppositionen inte kan vinna. För Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor verkar det inte betyda något, Moderaterna och Kristdemokraterna ska i vår ställa upp i samma partigrupp som Fidesz i EU-parlamentsvalet.

Motsatsen till vad Busch Thor sa

Jämförelsen med Franz von Papen handlar alltså om motsatsen till vad Ebba Busch Thor hävdade inför en fullsatt riksdag i fredags, han var ingen "nazistisk samarbetsman” utan en naiv konservativ i en rörelse som i grunden föraktade nazisterna. Han behövde bara deras röster...

"De som, dåraktigt, söker makt genom att rida på tigerns rygg slutar i dess mage" som USA:s tidigare president John F Kennedy konstaterade i sitt installationstal.

Jag förstår att Ebba Busch Thor inte vill tala om historien. Det ville inte GP:s ledarsida heller när den kallade förintelseöverlevande ”bulvaner" som används för "att smutskasta politiska meningsmotståndare inom borgerligheten".

För så här hänger det ihop: om en liten högerregering med stöd av SD ska bli verklighet behöver historien skrivas om, glömmas bort eller tvättas ren. Det förflutna är nämligen inte naivt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.