Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Att vräka barn borde förbjudas

Tillsätt en hemlöshetsstrategi

”Jag gråter i duschen för att barnen inte ska förstå”, säger mamman i en familj som vräktes i början av december.

Över hela Sverige är familjer i full färd med att planera matinköp och klappar inför julhelgen. I fönstren lyser stjärnor och adventsljusstakar hemtrevligt. Allt fler barn står utanför den gemenskapen.

Efter två år på rekordlåga nivåer har antalet barn som berörts av vräkningar ökat under 2018. I början av december väntade 162 barn på att tvingas lämna sina hem, avslöjar Aftonbladets 200 sekunder i en kartläggning som publicerades i dag.
Skammen och skulden hos föräldrarna är stor.
– Jag kräks varje dag och gråter i duschen för att barnen inte ska förstå, säger en mamma som tidningen träffar i Västsverige.
Aftonbladet möter henne på det vandrarhem med två små rum där kommunen tillfälligt har placerat familjen. Överallt står tältsängar och flyttkartonger.

Skuld på knappt 20 000 kronor

Fyra obetalda hyresräkningar och en skuld på knappt 20 000 kronor räckte för att familjen skulle bli vräkta från hyreslägenheten i slutet av oktober. Bakgrunden är densamma som för så många andra barnfamiljer i samma situation. Sjukdom, arbetslöshet och olyckliga omständigheter som sammanfallit är ofta orsaker till att det till slut inte finns pengar att betala hyran med.
– De kom och bytte lås och så hotade de med att ställa ut våra saker på gården om vi inte fick ut dem fort nog. Barn som hör sånt här far hemskt illa, säger mamman till Aftonbladet.
Redan 2007 utlovade Alliansregeringen en nollvision om att inga barn skulle vräkas från sina hem. Men varken den eller den rödgröna regeringen har lyckats leva upp till målet.

Att en regering som kallade sig feministisk inte har gjort mer mot vräkningarna av barn är särskilt allvarligt. För det är kvinnorna, de ensamstående mammorna, som är den grupp som är allra mest utsatt.

Nationell hemlöshetsstrategi

Bara i Malmö lever 1 347 barn i hemlöshet, det är en ökning med 26 procent jämfört med förra året. Då är inte ens EU-migranter eller papperslösa inräknade.

En sådan utveckling kan bara inte fortsätta.
Sveriges Stadsmission föreslår att det ska tillsättas en nationell kommission med uppdrag att kartlägga fattigdomen i Sverige. De vill också se en nationell hemlösthetsstrategi med tydliga mål kring bostadsförsörjning. Det är bra förslag som en ny regering borde hörsamma.
Men framför allt behöver Sverige en bostads- och jobbpolitik som gör att det finns bostäder till rimliga priser att hyra och att folk har en lön att betala den med.

M, KD och SD-budgeten – ett bakslag

M, KD och SD:s gemensamma budget som klubbades i onsdags innebär bakslag på båda områden. De gör stora nedskärningar på arbetsmarknadspolitiska program och insatser, och investeringsstödet till byggandet av hyresrätter försvinner redan nästa år.
Så länge det inte ens finns förutsättningar för familjer att hitta bostäder till rimliga hyror borde det åtminstone vara förbjudet att vräka barnfamiljer. Sverige är för kallt och för rikt för att tillåta vräkningarna fortgå.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.