Mejla

Jonna Sima

Kristersson tror Åkesson är dum

SD:s väljare kan inte pratas bort

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I tisdags uppgav Ekot att allianspartierna arbetar med att ta fram en "anti-SD-klausul". Syftet är att hålla Sverigedemokraterna borta från makten. Jimmie Åkesson avfärdade omgående på sin Facebook att hans parti kommer att släppa fram en statsminister "som aktivt avser förhindra att SD-väljarna får inflytande".
Åkessons svar kan knappast förvåna någon. Han har genomgående varit tydlig med att SD inte kommer att lägga sig platt för en högerregering. Allt annat vore konstigt för vilket politiskt parti som helst.
Vem tror Ulf Kristersson att han lurar? Moderatledaren lovar ideligen att han ska kunna bilda en Alliansregering utan att ge Sverigedemokraterna inflytande över politiken. I själva verket är det rent önsketänkande.
Men det är inte första gången Ulf Kristersson försöker intala omgivningen om att kejsaren inte är naken.

Utsåg sig till valvinnare

Redan på valnatten i september utsåg han till mångas förvåning Alliansen som vinnare.
"Den här regeringen borde aldrig ha tillträtt. Nu ska den avgå", sa Ulf Kristersson och krävde Stefan Löfvens avgång. Väljarna undrade nog mest vad moderatledaren pysslade med.

Valresultatet visade ju tydligt att Alliansen fått färre mandat än de rödgröna, 143 mot 144. Och under hela valrörelsen hade samtliga borgerliga partier tydligt markerat att de inte kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna. En minoritetsregering med Allianspartierna skulle behöva få med sig SD vid varje enskild votering i riksdagen och vara fullkomligt beroende av Jimmie Åkessons godkännande.

Moderaternas partiledare har satt hela sin politiska karriär i pant på att han ska bli statsminister. Verkligheten och fakta verkar inte få stå i vägen för den ambitionen.

Locktoner om en Alliansregering

Moderaternas taktik avslöjar en högdragen arrogans och respektlöshet mot Sverigedemokraternas väljare. Att åtta av tjugo i Liberalernas riksdagsgrupp och ett antal riksdagsledamöter i Centerpartiet har kunnat köpa Ulf Kristerssons locktoner om en möjlig Alliansregering utan SD säger en hel del om kraften hos suggestionen. Vill man något tillräckligt mycket blir det nästan möjligt, till och med att se kläder på kejsaren trots att han är naken.
Jimmie Åkesson har redan synat bluffen. Så frågan är vem Ulf Kristersson egentligen försöker lura.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.