Ledare

Lägg korten om Saab på bordet

Av: 

Ingvar Persson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

9-4X riskerar att bli Saabs sista modell.
9-4X riskerar att bli Saabs sista modell.

LEDARE

Regeringens hantering av Saab måste redovisas. Särskilt turerna kring den ryske finansmannen Vladimir Antonov skapar frågor. Det skrev IF Metalls Stefan Löfven och den tidigare ministern Jan Nygren i går på debattsidan i Aftonbladet.

Den europeiska investeringsbanken EIB har till sist lämnat ett besked. Till skillnad från Riksgälden accepterar EIB inte Antonov som ägare i Saab.

Motiven för beslutet – som kan visa sig ödesdigert – är dock hemliga.

Frågan är vad regeringen vetat, och vilka signaler som gått från regeringskvarteren i Stockholm till bankledningen i Luxemburg?

I maj hävdade Antonovs svenske representant i en intervju med Aftonbladets Robert Collin att regeringen medvetet hindrade den ryske affärsmannen.

Maud Olofsson lät sin pressekreterare dementera.

Nygren och Löfven hoppas att en senkommen öppenhet skulle ge Saab en chans att leva vidare. Det handlar om kunnande, och om tusentals jobb.

Dagen när Kronofogden inleder utmätning hos Saab är det ändå svårt att inte läsa artikeln som första ronden i spelet om ansvaret för ett misslyckande.

Maud Olofssons repliker i det spelet känner vi. Går Saab omkull lär näringsministern självbelåtet konstatera att inga skattepengar riskerats.

Oppositionen kommer att tala om passivitet.

Den öppenhet Nygren och Löfven efterlyser skulle kunna ställa saken i ett annat ljus. Att regeringen varit ovillig att stödja industrin vet vi. Möjligen har man varit mer aktiv när det gäller att sätta krokben för lösningar.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!