Kör över FP om Palestina, Bildt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

sätt ner foten Det är dags att Carl Bildt tar tag i Palestina-frågan, i stället för att låta Folkpartiet, med Birgitta Ohlsson och Jan Björklund i spetsen, styra.
sätt ner foten Det är dags att Carl Bildt tar tag i Palestina-frågan, i stället för att låta Folkpartiet, med Birgitta Ohlsson och Jan Björklund i spetsen, styra.

13 SEPTEMBER 2011. Erkännandet av Palestina

Sverige har hållit låg profil i frågan om erkännande av Palestina. Det är olyckligt. Det framstår dessutom som en onödig ­eftergift åt ett allt mer politiskt isolerat Folkparti.

Den första september skrev vice statsminister Jan Björklund och EU-minister Birgitta Ohlsson en debattartikel i ­Expressen med rubriken ”Därför bör EU inte erkänna Palestina”.

Dagen efter hade EU:s utrikesministrar möte i den polska staden Sopot. De diskuterade frågan om erkännande. Men någon gemensam EU-linje finns inte.

Den 8 september upphöjde Carl Bildt palestiniernas representant i Sverige till ambassadör. Folkpartiet rasade.

– Vi kände inte till det, det var en nyhet för oss, sade exempelvis Birgitta Ohlsson.

Är en känslig fråga

Även andra ledande partiföreträdare var inne på samma linje. Frågan är varför Folkpartiet ljög. Och vem de försöker ­lura.

Redan i december redogjorde Carl Bildt för riksdagen att palestiniernas representant i Sverige kommer att tituleras ambassadör.

Men det visar hur känslig frågan om ett erkännande av Palestina är för regeringen. Helt i onödan.

Argumenten för ett erkännande och för att ta upp Palestina som medlem i FN är goda.

Den palestinska myndigheten fungerar på Västbanken redan i dag på ett effektivt sätt. Det försoningsarbete som pågår mellan Fatah och Hamas öppnar möjligheter till nya demokratiska val och en fungerande regering.

Att vänta är att acceptera

Israel har fortsatt sin olagliga bosättningspolitik på ockuperad mark och verkar helt ointresserat av konstruktiva förhandlingar med palestinierna. Fredsarbetet har kört fast.

Den israeliska regeringens analys är att tiden arbetar för dem. Om de bara hinner etablera tillräckligt många bosättningar blir en palestinsk stat i praktiken omöjlig eller i varje fall helt beroende av Israel.

Att vänta med ett erkännande är i praktiken att acceptera ockupationen och en succesiv annektering av palestinsk mark.

FP håller frågan som gisslan

Det har väckts folkrättsliga invändningar mot att erkänna Palestina. För att en stat ska kunna erkännas brukar man kräva att den utövar effektiv kontroll över sitt territorium. Det gör inte Palestina.

Det är en invändning som gör att Israel, genom sin olagliga ockupation, i praktiken ges möjlighet att blockera ett erkännande. Det är inte acceptabelt. En brottslig handling bör inte ge folkrättsliga fördelar.

Den 20 september öppnar FN:s generalföramling. Då kommer frågan upp.

Folkpartiet fick sju procent i förra valet. Det är inte rimligt att det ska kunna hålla svensk mellanösternpolitik som gisslan.

Sverige bör aktivt arbeta för erkännande av Palestina.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.