Ledare

Över till dig, Håkan Juholt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I går valdes Håkan Juholt till ordförande för Socialdemokraterna. Sverige har en opposition. Igen.

I dag håller han installationstal. Juholt är en rolig kille. Många kommer att skratta. Fler kommer att le igenkännande. De kommer att känna igen partiet. På gott och ont.

Det har talats mycket om att socialdemokratin nu gör en vänstersväng. Förmodligen en felaktig analys, glatt påhejad av borgerliga ledarsidor. Håkan Juholt är inte särskilt vänster, det har han aldrig varit. Politiskt sett är han en man i ledet. Fast förankrad i partiets mittfåra.

Snarare är han en populist i ordets positiva mening. Han lyssnar på människor och tar till sig. Inte för att säga det folk vill höra utan för att andra människors åsikter faktiskt är viktiga. En bra utgångspunkt för effektiv oppositionspolitik.

Annika Nordgren Christensen, tidigare riksdagsledamot för miljöpartiet, som samarbetat med Håkan Juholt i Försvarsberedningen, skriver att vi nu kommer att få se ”partiledardebatter där Spanska ridskolan möter Djingis kahn”.

Det är en väl funnen liknelse. Spanska ridskolan med sina i Wien genomförda uppvisningar i klassisk dressyr för hästar. Inte helt olikt Fredrik Reinfeldts ledarstil i regeringskansliet. Det är väl avvägt. Exakt genomfört. Och trist. Dessutom under kristallkronor.

Djingis kahn ledde istället en ryttararmé vars styrka var snabbhet och oförutsägbarhet.

Som försvarspolitiker är Juholt väl förtrogen med att en av krigskonstens viktigaste principer är just överraskning. Det är en konst han behärskar till fulländning. På precis det sätt Fredrik Reinfeldt inte gör.

Tvärtom är regeringen som starkast när den själv får rita upp spelplanen och bestämma reglerna. Det kan de förmodligen glömma i fortsättningen.

Håkan Juholt står nu inför tre väldigt olika motståndare. Det kräver tre olika strategier samtidigt. Lite som att spela schack med för många pjäser.

Den första är alliansen. Regeringen är redan skakad av förluster i riksdagen. De saknar idéer och regeringskansliet går på tomgång. Men för att vinna måste Juholt peta ner Anders Borg. Han behöver en ekonomisk-politisk talesperson som kan ta den matchen och en politik människor faktiskt vill rösta på.

Den andra är Sverigedemokraterna. Juholts folklighet är en tillgång men räcker inte. Här behövs ett tydligt avståndstagande från SD:s politik och ett aktivt gräsrotsarbete för att nå och påverka deras väljare.

Den tredje är Gustav Fridolin. För att vinna regeringsmakten måste S vinna storstäderna och ungdomarna. I båda fallen tävlar man med Miljöpartiet. Det kräver stor fingerfärdighet.

I kväll är det kongressfest.

I morgon börjar jobbet.

Anders Lindberg

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Anders Lindberg

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg