Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dag, Daga

Kristersson vill ha större klyftor

Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson presenterade Moderaternas skuggbudget på onsdagen.

Många svenskar har i helgen sett SVT-dokumentären "Hela Sveriges mamma", om niobarnsmamman och författaren

Anna Wahlgren. Hon har under sin karriär gått från att ha varit ett slags guru för småbarnsföräldrar till att hennes

idéer anses direkt farliga.
– Ingenting är beständigt, konstaterar Anna Wahlgren i dag.
Det är en devis som Moderaterna borde ta till sig.

Det finns en gräns för hur stora spänningar och klyftor ett samhälle klarar av innan det blir farligt. I går varnade till och med den liberalt sinnade ekonomen Lars Calmfors på Dagens Nyheters ledarsida för växande inkomstskillnader. Han pekar på utvecklingen i vår omvärld där framgångarna för populistiska rörelser som ifrågasätter vår liberala demokrati har vuxit i kölvattnet av ökande inkomstskillnader. Och det går inte att säga var gränsen går för när den sociala och politiska stabiliteten hotas, skriver han.

Låter som en socialdemokrat

Calmfors låter närmast som en radikal socialdemokrat när han förespråkar offentligt finansierad välfärd, bidragssystem som följer löneutvecklingen och återinförandet av en progressiv fastighetsskatt.
Ulf Kristerssons moderater tycker precis tvärtom. Inkomstskillnaderna är för små!

Bidrag mot välfärd

I går presenterade moderatledaren och Elisabeth Svantesson partiets ekonomiska politik för den kommande hösten. Där ställs bidrag i motsats till välfärd. Vi kan inte få både och i Moderaternas Sverige.

I stället vill partiet sänka skatterna för de som redan tjänar bra och finansiera det med nedskärningar i bidrag och socialförsäkringar.
Ulf Kristersson beskriver det som att Sverige nu står vid ett vägval. Antingen hanterar man framtidsutmaningarna med integrationen, en åldrande befolkning, stora barnkullar och digitaliseringen av arbetslivet med höjda skatter – eller genom att minska bidragen.

Kristersson har rätt

I själva verket är det Moderaternas default-läge; man vill alltid skära ned på bidrag och socialförsäkringar för att kunna sänka skatterna.
Men människor är inte livet igenom friska och arbetsföra, man får barn och blir sjuk. Får åldrande föräldrar och arbetslivet förändras. Blir orättvisorna för stora börjar människor att protestera.
På så sätt har Ulf Kristersson rätt – vi står vid ett vägval.
Med Moderaternas politik riskerar otryggheten och oron i samhället att öka. Som Anna Wahlgren säger: Ingenting är beständigt.