Mejla

Anders Lindberg

Attacken på Assad är olaglig men legitim

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I natt genomförde USA, Storbritannien och Frankrike ett militärt angrepp på Syrien som svar på Bashar al-Assads gasattack i Douma för en vecka sedan. 

Syftet var att förstöra forskningsanläggningar och lager för kemiska vapen samt avskräcka Assad från att i framtiden gasa sin egen befolkning. 

”Vi kan inte tillåta att användningen av kemvapen normaliseras – inte i Syrien eller någon annanstans i världen” säger Storbritanniens premiärminister, Theresa May, i ett uttalande.

Men det kommer knappast att räcka.

Saknar stöd

Det uppenbara problemet är att den militära insatsen saknar stöd i FN:s säkerhetsråd. Även om avsikten är att tvinga Syrien att respektera folkrättens förbud mot kemiska vapen är det förbjudet att använda våld utan mandat från säkerhetsrådet annat än i självförsvar. 

Insatsen var, som man ibland säger ”illegal men legitim”. När Bashar al-Assad använder förbjudna massförstörelsevapen mot civila vore det stötande att inte ingripa. Ska världen verkligen låta honom gasa civila ostraffat?

Det är ett fullt legitimt motiv, men folkrättsligt är det utan tvekan ett sluttande plan och det finns goda argument för  Sverige att inte delta i motsvarande insatser.

Enligt Världshälsoorganisationen kan så många som 500 ha skadats i Assads gasattack, dödsiffrorna varierar mellan ett 40-tal upp till 70. Det handlar till stor del om civila kvinnor och barn som kvävdes i skyddsrum och källare.

Ryska propaganda

Den ryska propagandan har sedan gasattacken i Douma försökt sprida ut olika dimridåer om vad som hänt. Bland annat har man hävdat att bilderna på skadade är ”Fake news” och att det i varje fall inte är Bashar al-Assad som ligger bakom.

Ryska lögner är numera stapelvara i alla internationella konflikter. Genom propagandakanaler som RT.com och Sputnik sprider Kreml vad som ibland kallas ”informationsdimma” i väst. De sprider helt enkelt olika versioner och rent hittepå i en salig röra tills man inte vet vad som är sant.

Syftet med propagandan är inte att vi ska tro på att Ryssland eller Bashar al-Assad egentligen är oskyldiga, det är ganska hopplöst. Men de vill så tvivel, skapa frågetecken som gör att man känner sig osäker på vad som egentligen har hänt.

Är inte alla ”egentligen” lika goda kålsupare?

Kan det inte ligga något i att Bashar al-Assad bara vill bekämpa IS-terrorister?

Vad det gas, bilderna kanske visar barn som fryser?

Avsikten är att vi till slut inte ska tro på några nyheter och bli handlingsförlamade.

Den ryska propagandan sprids till stor del via troll och botar på sociala medier och medlöpare bland Europas extremhöger. Och den är mer effektiv än man kanske kan tro.

Förändrar inte kriget

Den militära insatsen mot Syrien kommer knappast att förändra krigets gång. Det är bara något år sedan Donald Trump genomförde en liknande attack med kryssningsmissiler mot Syriens flygvapen. Men tack vare ryskt stöd har Bashar al-Assad fortsatt kriget och ser i allt väsentligt ut att stå som vinnare. 

Men efter gasattacken i Douma och mordförsöket på den ryska ex-spionen i Salisbury var det politiskt nödvändigt för västmakterna att agera. Ryssland verkar helt enkelt inte förstå något annat språk än maktdemonstrationer. Men nu kommer spänningen antagligen att öka ytterligare.

På längre sikt kan det syriska infernot inte lösas men militära medel. Verklig fred kräver diplomati och då måste FN:s säkerhetsråd som i dessa frågor är lamslaget av Rysslands veto att börja fungera igen.

Dit är det långt, mycket långt.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Assad är Syriens största terrorist

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kriget i Syrien

Bashar al-Assad

Syrien

FN:s säkerhetsråd