Mejla

Jonna Sima

Filmen om Avicii blir nästan kuslig

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I helgen har många runt om i världen blivit berörda och sörjt Tim "Avicii" Berglings alldeles för tidiga bortgång. Liksom så många andra lysande stjärnor – Kurt Cobain, Amy Winehouse, Jim Morrison, Jimmie Hendrix... – hann Avicii dö innan han fyllde 30 år. Vi vet i dagsläget inget om orsakerna bakom hans bortgång.

I höstas gick dokumentären "True stories" upp på bio. Det hade då gått ett drygt år sedan Avicii lade av med turnerandet av hälsoskäl, 26 år gammal.

Många fans hade säkert trott att filmen skulle handla om livet som hyllad och älskad superstjärna. Det gör den också, hans begåvning hyllas av legendarer och kollegor som Nile Rodgers, Chris Martin och DJ Tïesto. Wyclef Jean jämför utan att tveka Avicii med musikgenier som Michael Jackson och Bach.

Orolig och nervös

Men framför allt är "True stories" en dokumentärfilm om en ung och känslig kille som tvingas växa upp alldeles för fort och som tidigt vantrivs i kulturen.

Tim Bergling beskriver sig som en orolig och nervös person som egentligen ogillar att spela inför tiotusentals människor. Oron lugnar han med alkohol, och efter spelningarna ska det efterfestas. Det hör liksom till i klubbvärlden, och alla andra i branschen verkar klara av det, konstaterar han.

Mansdominerad värld

Under helgen har mer än 300 000 sett dokumentären på SVT Play. Att se filmen känns nästan kusligt. Vid flera tillfällen säger Tim Bergling att han måste lägga om sitt liv och sluta med turnérandet: "Jag kommer att dö". Det klingar skrämmande profetiskt i efterhand.

Men det stora Avicii-maskineriet rullar hänsynslöst vidare, ivrigt påhejat av alla de som lever gott på Tim Berglings framgångar. I dokumentären är han ständigt omgärdad av managers, promoters, andra dj:s och polare. Samtliga killar. Avsaknaden av kvinnor är påtaglig.

Spelar det någon roll? Ja, kanske faktiskt.

Utmanar mansnormer

Inom forskning används homosocialitet som begrepp för hur män söker bekräftelse från andra män på bekostnad av att kvinnor utesluts. Klubbvärlden är fortfarande en extremt mansdominerad värld, det påverkar sannolikt också de män som är aktiva i den.

I dokumentären utmanar Tim Bergling traditionella manliga normer genom att till exempel tala om känslor och berätta om att han mår dåligt. Han möts av en rätt oförstående omgivning, som mest får han en klapp på axeln.

Ingen frågar ordentligt om hur han mår, eller hur de kan hjälpa honom att dra i nödbromsen.

Tim Berglings musik som Avicii har fått en enorm betydelse för housegenren och för många fans. Förhoppningsvis kommer det också gälla får den dokumentärfilm som hann göras om honom.
Vi måste lära oss att även unga killar mår dåligt och behöver få hjälp i tid.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Aviciis föräldrar efter sonens död: ”Tack för allt stöd”

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hälsa

Psykologi

”Avicii” Tim Bergling