Vård – men inte för alla

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

25 oktober 2008. I går presenterade Göran Hägglund regeringens systemskifte för primärvården, Vårdval Sverige. Från 2010 ska det bli fritt fram för privata företag att konkurrera med landstingens vårdcentraler över hela landet. Modellen med fri etableringsrätt blir obligatorisk att införa för alla landsting.

Förebilden är Vårdval Stockholm som prövats i Stockholms läns landsting i snart ett år. Där har vårdcentralerna fått ersättning utifrån antalet läkarbesök, ingen hänsyn har tagits till patienternas sociala förutsättningar.

Förorterna dräneras

Resultatet har blivit en segregerad vård där förorterna dränerats på resurser samtidigt som allt fler läkare valt att etablera sig i välmående rika områden. Vården i Stockholm har fått en tydlig klassprofil.

Den borgerliga majoriteten i Stockholms läns landsting har nu tvingats erkänna hur snett resurserna fördelats och gör om ersättningssystemet.

–?Vi behöver ett bättre ersättningssystem, ett system som tar hänsyn till den socioekonomiska variation som finns i befolkningsunderlaget, sa Thomas Flodin, ordförande i Stockholms läkarförening nyligen till Svenska Dagbladet.

Vill inte sätta upp riktlinjer

När Göran Hägglund inför Vårdval Sverige tvingar han landstingen att acceptera fri etableringsrätt för privata vårdgivare, men vill inte sätta upp några riktlinjer för hur ersättningssystemen ska se ut. Det finns en stor risk att det leder till en utarmning av resurserna till vårdcentraler i glesbygden, samtidigt som privata aktörer etablerar sig i storstäderna.

Modellen med fri etableringsrätt för privata vårdcentraler liknar det system som i dag gäller för etablering av friskolor.

Ökad segregation

Friskolereformen har resulterat i ökad segregation och svårigheter för kommunerna att planera och styra resurser dit de bäst behövs. Skattepengar som skulle gå till utbildning har blivit miljonvinster i ett antal stora friskolekoncerner.

Nu ligger privata vårdbolag som Capio, Attendo Care och Carema i startgroparna för att starta vårdcentraler. Det är framför allt de som kommer att tjäna på Hägglunds systemskifte.

Göran Hägglund fick i går frågan varför det bara är primärvården som ska konkurrensutsättas.

–?Vi måste börja någonstans, svarade Hägglund och antydde på så vis en fortsatt privatisering av vården.

Är det utförsäljning av akutsjukhus som står på tur?

JJ

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN