ÅSIKT

Magdalena Andersson får sparka sin ex-chef

Foto: Ola Axman
Magdalena Andersson får ta itu med Ingemar Hansson.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nu kan Magdalena Andersson inte skydda sina kompisar längre.

I kvällens Uppdrag granskning kommer nya avslöjanden om ledningen för Skatteverket. Generaldirektören Ingemar Hansson har desperat försökt mörka obehagliga uppgifter om sig själv.

Redan för ett år sedan kunde Uppdrag granskning avslöja den misstänkta vänskapskorruptionen mellan Ingemar Hansson, Skatteverkets överdirektör Helena Dyrssen och den förre toppdiplomaten Frank Belfrage. De hade alla tre varit höga tjänstemän i Reinfeldts regering, ätit luncher varje vecka och lärt känna varandra.

Skattetrixare

När Ingemar Hansson och Helena Dyrssen sedan flyttat över till Skatteverket särbehandlade de sin gamle kollega. Helena Dyrssen ringde till och med för att varna den skattetrixande Frank Belfrage.
Han som byggt hela sin diplomatiska karriär med hjälp av skattemedel hade haft obeskattade tillgångar utomlands. Inför risken att åka dit som skatteflykting tog han till slut hem pengarna för beskattning.
Uppdrag granskning begärde ut uppgifterna och det var då Helena Dyrssen lyfte luren för att varna Frank Belfrage. De undersökande reportrarna var honom på spåren.

Skatteverket gjorde därmed skillnad på folk och folk. Det var den skattesmitande diplomaten som skulle få särskild hjälp att hålla sig undan publicitet.

Fler pinsamheter

När SVT ändå avslöjade affären tillsatte Skatteverket en utredning. När den var klar begärde Uppdrag gransknings reportrar att få ut resultatet, men fick nej. Reportrarna överklagade till kammarrätten som nu har offentliggjort utredningen och ännu mer pinsam information kan därmed presenteras i kvällens Uppdrag granskning.
Skatteverkets ledning försökte hemligstämpla telefonloggen som visade att Helena Dyrssen ringt Frank Belfrage. Ingemar Hansson begärde själv att ett mejl skulle hemligstämplas för att det avslöjade hans privata relation med diplomaten.
Skatteverket beordrade dessutom utredarna att radera uppgifter i själva utredningen.

En liten värld

Ledningen har agerat nervöst, i det närmaste desperat. Tryckfrihetsförordningen är en av våra grundlagar och den har funnits i 250 år. Den slår fast att allmänna handlingar inte ska hemligstämplas utan lämnas ut till offentligheten.

Skatteverket kan inte ha en ledning som sitter och suddar i offentliga handlingar. Den ansvariga ministern Magdalena Andersson borde ha skickat i väg Ingemar Hansson för länge sedan.
Innan Magdalena Andersson blev finansminister var hon för övrigt överdirektör på Skatteverket under Ingemar Hansson. När hon slutade efterträddes hon av Helena Dyrssen.

Det är en liten värld och det är gåtfullt att Ingemar Hansson fortfarande får sitta kvar som generaldirektör för Skatteverket.