Pernilla Ericson

Kvinnorna i SD har det inte lätt

Berättar i boken ”Insidan”

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kristina Winberg, tidigare EU-parlamentariker för SD, uteslöts ur partiet.
Kristina Winberg, tidigare EU-parlamentariker för SD, uteslöts ur partiet.

Mannen vrålar: “Din jävla fitta. Håll käften!”.

Sverigedemokraternas Skaraborgsdistrikt har årsmöte på en herrgård i början av mars 2016. Maddelen Larsson har inför den fullsatta salen gjort ännu ett försök att slå larm om att kassören Anders Forsberg har förskingrat pengar. En annan man på årsmötet tappar det helt.

“Du ska passa dig, jävla lilla fitta!” skriker mannen härnäst. Ingen reagerar. Maddelen biter ihop. På mötet beviljas Forsberg ansvarsfrihet, men en polisutredning drar igång samma år. Anders Forsberg döms senare till ett års fängelse för grov förskingring.

De berättar om hur det är att vara kvinna i SD. Där männen dominerar, inom partiet så väl som i väljarkåren.

Åttabarnsmamman Maddelen Larsson gick in i partiet för att hon brinner för familjefrågor, för reformer som vårdnadsbidraget. “Det är inget konstigt om en man försörjer familjen och en kvinna sköter hemmet och barnen. Precis som det var förr”, säger hon på ett möte med SD:s dåvarande förstanamn i Falköping, Hanna Wigh.

Hon är en av fyra kvinnliga SD-politiker som prisade journalisten Sara Recabarren återkommande intervjuar för boken “Insidan – SD-kvinnorna och partiet”. De berättar om hur det är att vara kvinna i SD. Där männen dominerar, inom partiet så väl som i väljarkåren. Intervjuperioden blir dramatisk.

Klotter och sabotage

Till att börja med möter SD-kvinnorna tufft motstånd i vardagen. De får motta hot och glåpord, vänner och släktingar drar sig undan. Flera av kvinnorna drabbas av klotter och sabotage vid hemmet. Det är förfärligt att läsa om, och borde självklart inte få ske i ett fritt, demokratiskt samhälle.

En tröst blir då den starka partisammanhållningen. När rasistiska uttalanden avslöjas lär sig kvinnorna att borsta av sig det. Det säger inget om partiets politik, konstaterar de.

Partiets vice ordförande Julia Kronlid är kristen och värdekonservativ, hon har verkat för Pingstmissionen och lockades av SD:s syn på abort och bistånd. Hon känner starkt stöd inom partiet. Efter att hon i en tv-debatt försvarat SD:s hållning om en sänkt abortgräns uppmuntrar partiledaren Jimmie Åkesson via sms. “Bästa du gjort! Jag har aldrig sett dig så skärpt!”.

Utesluts ur partiet

Men straffet för den som sviker gemenskapen är hårt. “Lena”, som i dag bytt namn, blev trakasserad efter att hon lämnat sitt engagemang i SD. Hon anklagas för förskingring, hängs ut i lokaltidningen, men blir aldrig polisanmäld.

När Maddelen Larsson vittnar mot Forsberg får hon motta flertalet hot. Tanken på att SD ska nå regeringsställning blir allt mer skrämmande. Tiden efter avhoppet präglas av ångest.

En våg av mobbing upplever också Kristina Winberg, SD:s första EU-parlamentariker. Hon bidrar till samarbeten inom parlamentet, men känner sig osynliggjord. I boken berättar hon att en i partiet kontroversiell otrohetsaffär kan ha påverkat.

Hon blir vittne till ett ofredande, beskriver hon. EU-parlamentarikern Peter Lundgren tar en kvinnlig partikollega på brösten. En tid senare pratar de bägge kvinnorna om det som hänt, Kristina spelar in samtalet. När inspelningen når Expressen och skandalen briserar stryks Kristina Winberg från partiets EU-lista, och utesluts ur partiet.

När “Insidan” publicerades avfärdade SD:s presschef boken som “skvaller”.

Det pratas mycket om SD:s förflutna.

Men om högerpopulistiska SD vill göra upp med sin nutid, så måste de börja lyssna på kvinnor.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.