Pernilla Ericson

”Chernobyl” bör skrämma Moderaterna från vettet

Påminnelse för kärnkraftskramare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nattsvarta miniserien “Chernobyl” (HBO Nordic) hyllas unisont. SVT bör köpa in den så fort som möjligt. Kärnkraftskramarna Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna borde ta plats i tv-soffan. Vi tas tillbaka till ödesdatumet den 26 april 1986 klockan 01.23 i sovjetiska Tjernobyl, numera Ukraina. En kraftig smäll hörs från reaktor 4.

Bakgrunden till olyckan var ett test som satt automatiska säkerhetssystem ur spel. Kedjereaktioner startade, reaktorn skenade och kylvattnet förångades. Reaktorn exploderade och slet sönder taket.

Börjar kräkas och blöda

Inne i anläggningen råder fullständig förvirring. Dramaserien, regisserad av svenske Johan Renck, kastar scenerna emot oss i en plågsam, gradvis upptrappning.

Olycksplatsen undersöks. Arbetarna får metallsmak i munnen. Mätvärden på 3,6 röntgen tas upp, det är så högt mätarna går. Människor som går in till det de tror är en intakt härd börjar kräkas och blöda över hela kroppen. Ansikten svullnar upp och smälter. Förnekelsen är total, människor lyder order och dör. Brandmän som rör vid grafitspillror får svåra brännskador.

Det eskalerar. Ambulanspersonal som försöker bära brända, blödande kroppar och själva kollapsar. Man larmar inte ut om olyckans magnitud. En hel stad förseglas i tystnad.

Ett regn av aska. Barn leker i det.

Dramatiserad verklighet. Mellan 5000 och 6000 barn drabbades av sköldkörtelcancer.
Den radioaktiva röken spreds till Europa. Utsläppet pågick i tio dagar. Svenskarna fick lära sig säga becquerel. Största delen av cesiumnedfallet hamnade i Ukraina, Vitryssland och Ryssland.

Aktivister tog sig in

Även resultatet av olyckan i japanska kärnkraftverket Fukushima blev till serie, en dokumentär på Netflix. En jordbävning med tsunami som följd orsakade tre härdsmältor. Tiotusentals tvingades lämna sina hem. Fukushima är numera en spökstad.
Men vi behöver varken drama eller dokumentär för att minnas att kärnkraftverk är och förblir en risk. Utöver olycksfaktorn, så är de givna måltavlor för terrorister.

Greenpeace testade Sverige 2014. Det gruppen gjorde var ett grovt brott, men det gav oss samtidigt ett viktigt facit. Med stegar tog sig 20 aktivister in på kärnkraftverket OKG i Oskarshamn, några av dem klättrade upp på taket till reaktor 2. Bilden de ville ge är tydlig: tänk om vi varit terrorister försedda med bomber. Sedan dess har två av de föråldrade reaktorerna i Oskarshamn stängts ner och aktivisterna dömts. Men facit består.
Idén om kärnkraft rimmar med den borgerliga lösningen på klimathotet. Vi behöver inte ställa om, vi kan fortsätta storförbruka energi. Rent och enkelt.
Det är läge att önska L, M, KD och SD en intressant tv-kväll.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.