Ingvar Persson

Äkta liberaler har alltid Annie Lööf

Med Sabuni riskerar partiet att bli överflödigt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det skulle vara lätt att göra sig lustig över våndan kring Liberalernas val av ledare. Det hjälper inte att man bytt både logga och partinamn, när det kommer till kritan finns det alltid något omisskännligt folkpartistiskt över partiet. Det som skulle bli en uppvisning i intern demokrati och en manifestation av enighet har i stället utvecklats till en mardröm av falangstrider och baktaleri, allt inför öppen ridå.

En oenig valberedning tvekade i det längst innan man lämnade det besked vi alla visste skulle komma. Förslaget är att liberalernas extra landsmöte på fredag väljer Nyamko Sabuni till ordförande i Liberalerna.

Valet förändrar svensk politik

Med Sabuni tar Liberalerna en väg som sannolikt kommer att förändra svensk politik på ett sätt som få liberala anhängare egentligen tänkt sig.

Inför fredagens stämma har båda kandidaterna uttryckt sin lojalitet med januariavtalet. Ändå är det uppenbart att det är samma krafter som motsatte sig uppgörelsen som nu står bakom Sabuni.

Det är möjligt att Liberalerna i riksdagen formellt kommer att hedra januariavtalets. Men det är svårt att tro att de under Sabunis ledning kommer att bidra till arbetet med att ta fram ett rättvisare skattesystem eller skaffa fram de resurser som krävs för till exempel äldreomsorg och skola. Och frågan är hur pålitliga liberalerna är när det handlar om att begränsa SD:s inflytande?

Fantomsmärtor efter sammanbrottet

Valet av Sabuni är Liberalernas sätt att reagera på fantomsmärtorna efter alliansens sammanbrott. Hon får uppdraget därför att hon framstår som den mest moderatlojala av kandidaterna, samtidigt som det i dag är omöjligt att vara lojal med Kristerssons parti utan att också få Jimmie Åkesson i båten.

Risken är stor att Liberalerna på lite sikt kommer att kämpar om samma konservativa och missnöjda väljare som Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Det är trångt på den kanten, och det kommer sannolikt att passa en hel del verkligt liberala väljare riktigt illa.

Sannolikt tar Sverige på fredag ännu ett steg mot etablerandet av ett fast konservativt block i svensk politik. Det är dåligt för landet, men det behöver faktiskt inte vara dåligt vare sig för Stefan Löfven eller för Annie Lööf.

Centerledaren lär räkna in nya opinionsframgångar. Kanske borde hon fundera på att ta en plats i regeringen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.