Ulf Kristerssons västgötaklimax

Hur länge vill M vara den ständiga tvåan på bollen?

Publicerad 2022-06-07

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Så var ännu en misstroendevotering över, ännu en kraftmätning mellan Ulf Kristersson och en sittande socialdemokratisk statsminister.

Som sitter kvar.

Ulf Kristersson har nu försökt avsätta regeringen så många gånger att man tappat räkningen. Tycker verkligen hans väljare att strategin ser ut att fungera?

Magdalena Andersson är mer populär än någonsin tidigare, Socialdemokraterna ligger på högre nivåer i opinionen än på många år och skyttegraven mellan Moderaterna och Centerpartiet har aldrig varit djupare.

Misslyckats

Vad man än mäter har Ulf Kristersson hittills misslyckats. Så, hur länge tänker Moderaterna tåla att ledas av den ständiga tvåan på bollen?

Och nu detta västgötaklimax.

Jag ska inte göra misstaget att föreslå hans avgång. Vi vet hur det gick med Nyamko Sabuni. Att hon avgick kan visa sig bli riktigt lyckat för Liberalerna.

Turerna var in i det sista röriga.

Att SD krävde Morgan Johanssons avgång några timmar efter att partiet fick dåliga opinionssiffror i förra veckans SCB-mätning borde ha fått stanna med det. Att Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna hoppade på det tåget var ovanligt dumt i det säkerhetspolitiska läge Sverige befinner sig i.

Konsekvenser för Nato

Om röran får några konsekvenser för Sveriges ansökan till Nato återstår att se. Men just de frågor som dominerat nyheterna den senaste veckan sätter strålkastarljuset på konfliktfrågorna i relationen till Turkiet. Som Sveriges förhållande till kurderna i norra Syrien eller vapenexport till Turkiet.

Det är inte osannolikt att Turkiets president Erdogan tar det som hänt som intäkt för att ytterligare bromsa Sveriges ansökan.

Ansvarat för detta ligger i så fall på Ulf Kristersson. När han hoppade på SD:s misstroende borde han ha insett precis vilken situation han försätter Sverige i.

Avtal gäller

I morse gick Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin ut och bekräftade officiellt att det avtal partiet tecknade med Amineh Kakabaveh i höstas gäller.

Allt annat vore konstigt, Socialdemokraterna brukar hålla avtal och de allra flesta i partiet håller med kritiken mot Turkiets avveckling av demokratin och behandling av minoriteter.

Det var väl bra att vi fick den frågan avklarad.

Därmed kan vi lägga ännu en vecka av politisk cirkus till handlingarna ledd av en person vars löfte som ny partiledare var att bli "den vuxne i rummet".

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.