Mejla

Jonna Sima

Sverige är ett land av gäng och miljonärer

Måste återstarta det jämlika samhällsbygget

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På Östermalms gräddhylla Strandvägen såldes nyligen en tvåa på 60 kvadratmeter för 15,5 miljoner kronor.
På Östermalms gräddhylla Strandvägen såldes nyligen en tvåa på 60 kvadratmeter för 15,5 miljoner kronor.

Som aftonbladare ska man helst inte erkänna när getingkonkurrenten är vassare. Men är det något Expressen varit bra på de senaste åren är det att granska de groteska klassklyftor som vuxit fram i Sverige, och då främst den nya superrika överklassen.

Nyligen rapporterade tidningen om att antalet dollarmiljonärer var det högsta någonsin förra året. Tidningen hänvisar till World Wealth Report som visar att Sverige har 153 000 dollarmiljonärer, en ökning med 7,7 procent sedan 2019.

Enligt en annan studie från den schweiziska storbanken Credit Suisse, där primärboendet (alltså inte fritidshus med mera) räknas med, har Sverige hela 507 000 dollarmiljonärer. Enligt den utgör svenskarna för första gången över en procent av världens dollarmiljonärer.

Sverige – ett skatteparadis

Störst är koncentrationen av superrika givetvis i Stockholm och flest bor på Östermalm. På stadsdelens gräddhylla Strandvägen såldes exempelvis nyligen en tvåa på 60 kvadratmeter för 15,5 miljoner kronor.
Börsuppgångar och stigande fastighetspriser har gjort att de som redan är rika har blivit mycket rikare. Med några politiska beslut över blockgränserna under 2000-talet togs såväl arvsskatten, fastighetsskatten och förmögenhetsskatten bort. Den som är insatt i systemet – vilket alla med stora förmögenheter är – kan också kraftigt sänka sin skatt på kapitalvinster.
Sverige har, vad än finansminister Magdalena Andersson säger, blivit ett skatteparadis för miljonärer.

Och pengarna som tidigare gick till den gemensamma välfärden har istället hamnat på privata bankkonton.

Superrika och gängkriminella

Det är en extrem skattesänkarpolitik som i mycket saknar motstycke internationellt. Samtidigt står vi inför enorma utmaningar inom skolan, vården och omsorgen. Vi har en bostadsbrist, hög arbetslöshet, problem med integrationen, för låga pensioner och urholkade socialförsäkringar. För det krävs resurser och skatter kommer att behöva höjas.

Det var det jämlika samhällsbygget som en gång gjorde Sverige till ett framgångsland. Nu sticker vi istället ut med vår stora andel superrika och gängkriminella. Stefan Löfvens efterträdares stora uppgift kommer att bli att återbygga sammanhållningen och tilliten i landet. Då måste det till ett nytt och rättvisare skattesystem.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.