Mejla

Ingvar Persson

Inskränkt strejkrätt serveras till snapsen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Den här veckan var det tänkt att regeringens utredning om framtidens strejkrätt skulle ha presenterats. När utredaren, Tommy Larsson, fick det superkänsliga uppdraget sattes slutpunkten till den 31 maj.

Presentationen har skjutits upp, till dagen innan midsommar. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har inte kunna hitta en halvtimme för att ta emot ett av mandatperiodens kanske mest brännbara politiska förslag.

Lite märkligt låter det.

Konflikten i hamnen

Bakgrunden till utredningen är de konflikter som präglat containerhamnen i Göteborg. Facket Transport har ett kollektivavtal men det är Hamnarbetarförbundet och det multinationella företaget APM Terminals som hamnat på kollisionskurs.

En konsultrapport från Svenskt Näringsliv påstår att strejker och lockouter förra året kostat svenska företag fyra och en halv miljard kronor. Det finns andra siffror, men alla är eniga om att konflikten har blivit dyr.

Värre är att det har varit svårt att se hur parterna ska hitta en väg framåt. De statliga medlarna har givit upp, arbetsgivaren har trappat upp och de två fackliga organisationerna tycks inte ha kommit närmare varandra.

Låst situation

Mot den bakgrunden tillsatte regeringen sin utredning. Det har bara gjort situationen i Göteborgs hamn ännu mera låst. Dessutom kan Larssons betänkande ge det tillfälle Svenskt Näringsliv och borgerliga politiker väntat på för att begränsa svenska löntagares rätt att strejka för bättre villkor.

Enligt läckor tänker utredningen föreslå begränsningar av rätten till konfliktåtgärder för andra syften än att få ett kollektivavtal. Kritiker menar att det inte bara skulle begränsa strejkrätten utan i praktiken också föreningsrätten.

Det skulle vara illa nog, men om vi ska ta opinionsundersökningarna på allvar är risken stor att det blir en moderat arbetsmarknadsminister som till hösten tar itu med att göra utredningen till lag.

Som ett brev

I så fall lär både begränsningar av rätten till sympatiåtgärder och krav på det som brukar kallas proportionalitet - alltså att en domstol får rätt att pröva fackets krav - dyka upp som ett brev på posten brukade göra.

Utredningen om rätten att ta till stridsåtgärder aldrig borde ha startats. Hamnens problem borde ha fått stanna i hamnen. Om Ylva Johansson har skjutit fram överlämnandet därför att hon hoppas att frågan ska glömmas bort till sillen och snapsarna kan vi bara önska henne lycka till.

Det är svårt att tro att det kommer att fungera.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Ylva Johansson kan nog kasta strejkutredningen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ylva Johansson

Göteborgs hamn