Mejla

Ingvar Persson

Magdalena Andersson är den vuxna i rummet

Sverige behöver inte en budgetkris

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Under normala omständigheter skulle redaktionerna nu matas med nyheter ur den kommande budgeten. Ministrar som besökte äldreboenden, byggarbetsplatser och förskolor för att skapa fototillfällen och lansera reformplaner.

I stället kallade Magdalena Andersson i går till en anspråkslös presskonferens i regeringskansliets lokaler. Sverige leds av en övergångsregering vars uppdrag inte är att ta stora politiska initiativ.

Staten måste ha en budget

Ändå måste staten ha en budget, och om två veckor behöver den vara klar. Magdalena Andersson förklarade att regeringen tänker respektera den ordning som gäller. Om regeringskrisen inte är löst tänker hon lägga fram en övergångsbudget utan partipolitiska förslag.

Sänkt skatt för pensionärer, inte så mycket mer. Andra ändringar får komma när landet har en regering.

Det borde vara självklart också för oppositionen. Sverige behöver – som Aftonbladets Lena Mellin har påpekat – inte en budgetkris också.

Trots det planerar Ulf Kristersson att lägga fram ett eget budgetförslag. Och han räknar med att backas upp av Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson. Vi skulle kunna få en moderat budget trots att det inte finns stöd för en moderat regering.

Och ytterligare kaos.

Kristerssons dubbla haveri

Den mest träffsäkra kommentaren efter veckans talmansrunda stod kanske vänsterledaren Jonas Sjöstedt för. Han beklagade att Löfven misslyckats, men konstaterade samtidigt att Kristerssons haveri för två veckor sedan var dubbelt.

Moderatledarens problem var inte bara att hans regeringsalternativ skulle röstas ner av riksdagen. Han lyckades inte ens samla sitt eget regeringsunderlag. Eller sitt eget parti.

I stället för vuxna samtal fick vi presskonferenser, läckor och utspel på Facebook. Hotet om ett budgetbråk spär bara på bilden av att Ulf Kristersson inte är mogen jobbet som statsminister.

Han är inte bara en högerpolitiker. Kristersson verkar dessutom vara en ganska dålig högerpolitiker.


• Vill du ha våra ledare direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!


Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Regeringskaos är väljarnas fel

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Magdalena Andersson

Ulf Kristersson

Skattepolitik