Mejla

Karin Pettersson

80 000 - för ett annat Sverige

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

stor läsarrespons I går hade över 80 000 personer skrivit under dem namninsamling som Afton-bladets ledarsida gjort för mer pengar till skolan, mot sänkta skatter.

Foto: colourbox

LEDARE

30 SEPTEMBER 2013. Namninsamling

För några veckor sedan startade Aftonbladets ledarsida en namninsamling – för mer pengar till skolan, mot sänkta skatter.

I går hade över 80 000 personer skrivit under. Det är faktiskt helt fantastiskt.

Vi har aldrig fått sådan läsarrespons. Särskilt många mejl har kommit från läsare som skriver att de tidigare röstat på Alliansen, men nu fått nog.

Fredrik Reinfeldt har i sju års tid hävdat att det går att kombinera socialdemokratisk välfärdspolitik med moderata skattesänkningar. Han har velat att det politiska samtalet ska handla om ”förtroende” – inte om vilket slags land Sverige ska vara.

Nu har debatten äntligen börjat svänga. Det är viktigt, av flera skäl.

Skolan framför allt

Kunskapsresultaten sjunker och skolan sorterar allt tydligare efter klass. Vår utgångspunkt är att alla barns rätt till kunskap är det viktigaste av allt i ett anständigt samhälle. I sin senaste budget satsade Reinfeldt 600 miljoner kronor på skolan – och 15 miljarder på skattesänkningar. I går presenterade Socialdemokraterna sitt alternativ, med betydligt mer resurser till skolan. Det är ett viktigt steg i rätt riktning.

Politikens uppgift

Att välja skola före skattesänkningar är också att ta ställning för politiken som metod för samhällsförbättringar.

Under sju års tid har Alliansen sänkt skatter och försämrat trygghetssystem. Det är ett nytt Sverige vi lever i nu, med mindre utrymme för gemensamma lösningar. Att säga nej till att fortsätta på den vägen är djupt ideologiskt. Det är att välja vänster framför höger.

Sanningar och lögner

Alliansen lovade väljarna att deras skattesänkningar inte skulle påverka välfärden. I dag säger Konjunkturinstitutet rakt ut att nästa års jobbskatteavdrag sker på bekostnad av framtidens vård, skola och omsorg.

Ett politiskt samtal som bygger på lögner underblåser politikerförakt. Nu behövs en ärlig diskussion om vägvalen för Sverige. Att ställa skolan mot skattesänkningar är att göra det valet tydligt.

Aftonbladets namninsamling är nog unik i sitt slag. Det är svårt att tänka sig något annat land där den största kvällstidningens ledarsida startar ett upprop mot sänkt skatt och får ett så massivt stöd av sina läsare. Det säger något om Sverige.

Vi lyssnar på er. Nu måste vi tillsammans se till att politikerna också gör det.

Av: 

Karin Pettersson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Karin Pettersson