Mejla

Daniel Swedin

Pinsamt mumlande om Norge, Reinfeldt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) tycker inte att han kan ha några synpunkter på att främlingsfientliga Fremskrittspartiet ska sitta i den norska regeringen.

Nytt högerstyre Erna Solbergs Høyre ska bilda minoritetsregering i Norge med Siv Jensens högerpopulistiska Fremskrittspartiet. Och redan har de lanserat åtstramningar av landets invandringspolitik.

Foto: HEIKO JUNGE/NTB

LEDARE

Så har Norge fått namn på sina nya ministrar. Høyres ledare, Erna Solberg, blir förstås statsminister men högerpopulistiska Fremskrittspartiet får sju av totalt 18 statsrådsposter - däribland finansminister och justitieminister.

Det är inget litet ansvar Solberg ger ett parti som i valrörelsen drev etnisk åtskillnad i fängelser, villkora medborgarskap med skatteinbetalningar och språktest för småbarn.

Frp:s framskjutna position oroar och det borde oroa en profilerad antirasist som Fredrik Reinfeldt. Men det gör det inte.

Till vilket pris som helst?

När Dagens Nyheter frågar Reinfeldt vad han tycker om Frp i regeringen så svarar han utan det klarspråk som brukar finnas när han talar om Sverigedemokraterna.

– Jag tycker att jag får respektera att de norska väljarna har fattat ett beslut som man utifrån norska förhållanden valt att bilda en regering kring.

Okej, statsministern. Okej.

Det är förståeligt att M vill se en högerregering i vårt grannland, men är det värt vilket pris som helst? Är det oproblematiskt att Siv Jensen - Norges nya finansminister - vill slänga ut alla romer?

Det verkar nästan så.

Det tragiska är att M så ofta låter bli att tala klarspråk när likvärdigheten och liberala kärnvärden hotats.

Dagens Nyheters liberala ledarsida har förtjänstfullt uppmärksammat hur M applåderat Silvio Berlusconi och urskuldat ungerska Fidesz antidemokratiska hållning.

Lojaliteten med vänpartier tycks övertrumfa allt annat.

"Kultur gör dem arbetslösa"

Nu sänker sig den moderata tystnaden över Norge, där nya barnministern, Solveig Horne, flaggat för att hon vill ha en "debatt" om homosexualitet, att muslimer ska tvingas äta fläskkött i norska fängelser och att kvinnor har ett eget ansvar att inte hamna i situationer där de kan bli våldtagna.

Där nya justiteministern, Anders Anundsen, i sociala medier publicerar bilder på hur han bränner tidningar han ogillar.

Där lantbruksministern Sylvi Listhaug har kallat norsk lantbrukspolitik för "kommunism". Och där Per-Willy Amundsen - ny statssekreterare på kommundepartementet - kan säga saker som att muslimer är på medeltidsnivå och att deras kultur gör dem arbetslösa.

Det här är människor som företräder ett parti som Sveriges statsminister anser att han inte kan ha synpunkter på.

Det är för dåligt.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Swedin