Ledare

Sätt p för moralister

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

17 april 2009. Mikael Hammarstrand, vice chefsåklagare i Gävle, tvekar inte. Han är beredd att åtala barnmorskor som skriver ut p-piller till flickor under 15 år för medhjälp till våldtäkt.

”Den som främjar ett brott är medansvarig och den som delar ut preventivmedel till en underårig underlättar ju för gärningsmannen att fortsätta med övergreppen”, säger Hammarstrand till Dagens Medicin.

Resonemanget haltar på flera sätt. Två fjortonåringar kan ha sex med varandra. Då är det inget övergrepp. Lagen om våldtäkt mot barn är till för att skydda mot våldtäkt. Inte för att jaga tonåringar som har frivilligt sex med varandra.

P-piller är dessutom inget sexhjälpmedel. P-piller skyddar bara den som har sex mot risken att bli gravid. Att hindra tonårsgravideter är knappast olagligt. Borde Ica-handlare som säljer kondomer till fjortisar också åtalas?

Recept stoppas

Många barnmorskor är oroliga. Flera ungdomsmottagningar har slutat skriva ut p-piller till flickor under 15, på grund av det oklara rättsläget. Andra mottagningar kräver intyg från föräldrarna eller anmäler flickorna till socialtjänsten. Så vinner moralismen mark. Flickor skräms från att söka stöd och vård. Deras integritet kränks.

Vården har bett Socialstyrelsen om riktlinjer. Därifrån är beskedet tydligt:

”Som myndighet måste vi kunna skydda unga, sexuellt aktiva flickor mot oönskade graviditeter. Det är det viktigaste ur både ett humant perspektiv och ett genusperspektiv”, säger Tomas Tegenfeldt, chef för Socialstyrelsens hälso- och sjukvårdsavdelning, till Dagens Nyheter.

Justitieminister Beatrice Ask säger till Dagens Medicin att Hammarstrands tolkning av lagen är helt orimlig: ”Jag vill att vården ska kunna arbeta utifrån sin professionella kompetens. Vi måste vara rädda om de här ungdomarna.”

Överåklagare Gunnar Stetler meddelar att han inte skulle låta Hammarstrand åtala barnmorskor.

Den kristna högern har länge predikat avhållsamhet i stället för preventivmedel. Påven säger att kondomer är fel sätt att bekämpa aids i Afrika. Bushadministrationen hindrade amerikanska biståndsarbetare att informera om abort. Tonåringar ska enligt de moralkonservativa inte utforska sin sexualitet, utan hållas borta från den.

Misslyckad strategi

Avhållsamhetsstrategin misslyckas ständigt. Människor som inte ges rätten till sin egen sexualitet, tar själva den rätten. Men då utan handledning och skydd. Med stort mänskligt lidande som följd. Förbud mot preventivmedel ger fler oönskade graviditeter. Abortförbud leder till osäkra, illegala aborter.

Barnmorskorna är till för flickorna. Inte för moralisterna.

ÅP

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!