Tsunamibanden måste lämnas ut

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I källaren under Rosenbad låg tsunamibanden inlåsta i ett skåp. Det skulle ta nästan två år innan de upptäcktes.

På banden fanns säkerhetskopior på regeringens datatrafik under jul- och nyårshelgen 2004-2005. Det var då 543 svenskar omkom i flodvågskatastrofen och databanden avslöjade vad regeringen egentligen gjorde för att undsätta de drabbade.

Men den dåvarande Socialdemokratiska regeringen ville inte att uppgifterna skulle komma ut och föreslog att tsunamibanden skulle hemligstämplas i 70 år.

Den borgerliga oppositionen protesterade högljutt, Lagrådet hävdade offentlighetsprincipen och till slut fick regeringen nöja sig med en tillfällig sekretess på tre år och en utredning.

Nu är utredningen klar, de borgerliga sitter i regering och nu är det deras tur att förslå att tsunamibanden ska hemligstämplas i 70 år. De vill ändra grundlagen så att säkerhetskopior inte längre omfattas.

Ett fullständigt obegripligt förslag. Originalen (om de nu finns kvar) blir offentliga medan kopiorna förblir hemliga.

Anledningen till att den nya regeringen blivit lika hemlighetsfull som den gamla, är att de är rädda för att säkerhetskopiorna ska avslöja allt de egentligen gör på nätet. Skickar privata mejl, bokar en lunch, någon minister kanske har en mejlkompis som han inte vill gå ut med.

Kopiorna av regeringens datatrafik kan givetvis också innehålla säkerhetspolitiska avväganden som ska förbli hemliga. Men då får man väl hemligstämpla det som verkligen är hemligt och offentliggöra resten.

Det påstås att illasinnade krafter skulle kunna kartlägga Regeringskansliets arbete med hjälp av tsunamibanden. En pompös syn på det egna arbetet, Regeringskansliet är knappast någon spioncentral utan en del av det demokratiska Sverige. Där skriver man lagförslag som skickas till riksdagen för godkännande.

Svenska väljare vill säkert veta vilka förslag regeringen förbereder så att de kan vara med och påverka besluten innan de tas. Offentlighetsprincipen är ju till för att folk ska få insyn.

Men öppenheten minskar, viktiga frågor mörkas, politiker och tjänstemän skyller på allt från EU till att det "ligger i datorn". Den nya tekniken är inget hinder för offentlighet, tvärtom förenklas både arkivering och sökbarhet.

Regeringskansliet skulle kunna bli världens mest moderna och öppna myndighet. Ett föredöme, men man vill väl inte ha besväret. Men vårdar bilden av slutna maktkvarter.

I tsunamifallet är originalhandlingarna borta, säkerhetskopiorna skulle väl avslöja att Regeringskansliet inte klarade krisen. Det skulle väl knappast vara någon nyhet.

Lämna ut banden så att folk kan få ro.

EF

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.