Kackerlackshögern

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-21

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

21 Maj 2009. I det borgerliga Sverige växer slummen i förorterna. Bostadsminister Mats Odell gör ingenting för att stoppa förfallet. Tvärtom, underlättar han för de skumma hyresvärdarna.

Kackerlackor och vägglöss sprider sig okontrollerat. Familjer på 10 – 15 personer bor i lägenheter som är anpassade för mamma, pappa och två barn.

Husen rasar samman, Aftonbladets ledarsida har redan beskrivit förfallet, väggar lossnar och fönsterkarmar ruttnar. Igenvuxna gårdar mellan husen vittnar om total brist på underhåll.

Herrgården i Malmö är bara ett exempel på förslumningen av miljonprogramområdena. Husen i Herrgården har bytt ägare flera gånger under senare år. Varje ny ägare har lovat att rusta upp, men när Malmö stad dragit åt tumskruvarna har husen sålts och ägaren stuckit med reparationsfonden.

Utredningen om oseriösa hyresvärdar, den la bostadsminister Mats Odell ned. Samma sak med utredningen om hyresgästernas inflytande vid förbättrings- och ändringsarbeten.

I stället ligger ett helt nytt förslag på Mats Odells bord. I dag går det fortfarande att stoppa en skum hyresvärd från att köpa nya hus. Med det nya förslaget försvinner denna enda tröskel i förvärvslagen.

En miljon flyttar

I Mats Odells Sverige kan då fler oseriösa hyresvärdar etablera sig.

Bostadsministern rör sig mest i finansvärlden, om man får tro hans officiella agenda. Därifrån är det långt till miljonprogramområdena. Men även i finansvärlden borde man inse vikten av stimulanser i dessa kristider.

I år minskar bostadsbyggandet med 60 procent. Alldeles oavsett bostadsbrist och trångboddhet borde Mats Odell begripa att byggande ökar sysselsättningen som ökar skatteintäkterna och förbättrar samhällsekonomin.

Under det kommande decenniet kommer en miljon unga människor att flytta hemifrån. De kommer att vilja ha små, billiga hyreslägenheter.

Men Mats Odell väljer att satsa på bostadsrätter och ägarlägenheter. För honom är själva ägandet den ideologiska drivkraften. Därför satsar han på ROT-avdrag för reparationer av ägarlägenheter. Därför ger Mats Odell villaägarna skatteavdrag för hushållsnära tjänster som snöskottning och trädgårdsarbete. Hyresgäster får betala full moms och sociala avgifter för sin fastighetsskötsel, om de nu får någon.

Han kan låta hur bekymrad som helst när han pratar om integration och ungdomar. När det kommer till handling blir Mats Odell en representant för rena kackerlackshögern. Han struntar i både ungdomarna och förorterna. Där får generationer tränga ihop sig i en och samma lägenhet.

Går tillbaka decennier

Och när ungdomarna får nog av trängsel och kackerlackor går de ut i natten, bränner och kastar sten på allt som representerar samhället. Till slut går det så långt att ambulans och brandkår inte vågar åka ut till förorten längre.

Då har vi fått ett klassamhälle likt det vi hade på femtiotalet. Innan miljonprogrammet byggdes i hopp om luft, ljus och rättvisa.

EF