Hoppa till innehållAftonbladet

Allhelgonadagen (ingen namnsdag)

(S) missade vänstervind

EU-valet blev en stor framgång för den samlade vänstern. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ fick tillsammans 51,2 procent av rösterna.

I Sverige har vänstern backat i EU-val efter EU-val. Bottenrekordet kom 2009 då bara 43 procent av rösterna gick till de röd-grön-rosa partierna.

Längtan efter glöd i politiken

Uppladdningen inför det svenska riksdagsvalet har handlat om överskottsmål, jobbskatteavdrag och snusskatter. M och S har tävlat om att framstå som mest ­ansvarsfulla och regeringsdugliga.

Uppenbart har det i svenska väljares hjärtan funnits en längtan efter något ­annat. I detta val ökade partier som ­brinner för något – inte de som är bäst på att räkna ut budgetunderskottets storlek. Det är miljöengagemang, feminism och antirasism som varit de viktigaste ­drivkrafterna i detta val.

Socialdemokraterna får samma val­resultat som i EU-valet för fem år sedan. Deras strategi har varit att mobilisera väljare. Den verkar ha lyckats – val­deltagandet har ökat med fem procentenheter. Men S har inte gått fram. De stampar på samma nivå. 

Vänstervinden har de inte lyckats fånga i sina segel. Den har blåst förbi dem och gett en enorm skjuts till Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ som tillsammans ökat med åtta procentenheter. 

Värderingar kan inte viftas bort

För Socialdemokraterna är valresultatet en allvarlig påminnelse om att stödet inte bara vinns genom att verka pålitlig och kompetent. Man måste brinna för ­något mer än stabila statsfinanser. De ­politiska visionerna kan inte läggas ut på ­entreprenad till andra partier.

Inför höstens val måste Social­demokraterna anpassa kursen om de ska vinna tillbaka en del av dem som röstat på MP och Fi. Resultatet kan inte av­färdas med att det är hjärtat som styr i EU-­parlamentsvalet och att tillnyktringen från känslostormarna kommer att ske ­lagom till hösten.

Värderingar vinner val. Även i Sverige.

Följ ämnen i artikeln