Ledare

Dags att kavla upp ärmarna, Persson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

var finns resurserna? Det är dags för regeringen Persson att ta tag i reformlistan som utlovades i regeringsförklaringen i oktober. Var finns till exempel resurserna för svenskundervisning? Var finns pengarna för att ta tillvara utländsk yrkeskompetens? (Bilden är från förra årets valrörelse i Dorotea. Kurs i svenska för invandrare.)
var finns resurserna? Det är dags för regeringen Persson att ta tag i reformlistan som utlovades i regeringsförklaringen i oktober. Var finns till exempel resurserna för svenskundervisning? Var finns pengarna för att ta tillvara utländsk yrkeskompetens? (Bilden är från förra årets valrörelse i Dorotea. Kurs i svenska för invandrare.)

LEDARE

20 januari 2003. "Sverige ska vara de många möjligheternas land - inte de stora motsättningarnas samhälle... De höga sjuktalen och de många invandrarnas utanförskap är denna mandatperiods allt annat överskuggande arbetsuppgifter."

Det var statsminister Göran Perssons ambitiösa besked till riksdagen och medborgarna efter valet i regeringsförklaringen den 1 oktober 2002. Listan över reformer och nya mål var lång. Så skulle sjukdagarna halveras till år 2008, invandrarna få ökat stöd och hjälp på arbetsmarknaden, svenskundervisningen förbättras. Nyföretagandet skulle få bättre villkor och företagen enklare regler.

Magra resultat hittills

- Jag vill att vi bygger det gröna folkhemmet så att vi till våra barn kan lämna över ett Sverige där de stora miljöproblemen är lösta, upprepade statsministern som lovade fyra år av hårt arbete.

Hård blev den första regeringstiden men snarare på grund av skandaler än arbete. Vart tog politiken vägen?

I morgon tisdag den 21 januari öppnas riksdagen för en ny termin. De politiska resultaten hittills är magra. Om oppositionen vunnit valet och uträttat så lite som regeringen Persson under sina första 100 dagar hade den fått underkänt i alla läger. Regeringen Persson kan inte luta sig tillbaka bara för att opinionssiffrorna fortsätter uppåt. Nu måste till åtgärder och konkreta steg mot målen.

Man måste konkretisera

Det behövs beslut, inte prat, om insatser mot ohälsan, vilket ansvar arbetsgivarna ska ha, hur rätten till rehabilitering ska garanteras, hur den offentliga sektorns arbetsplatser ska förbättras.

Invandrarnas utanförskap måste brytas. Var finns resurserna på arbetsförmedlingarna, i svenskundervisningen och formerna för att ta till vara utländsk yrkeskompetens?

När införs förändrade småföretagsregler, bättre finansieringsmöjligheter för ny- och egenföretagare, inte minst för kvinnor? Var finns planen för de utlovade 120 000 nya bostäderna?

När Göran Persson tillträdde som statsminister inspirerade han miljövänner och partimedlemmar med sin vision av det gröna folkhemmet. Var blev den av? Varför dröjer satsningarna för en aktiv energiomställning och möjligheterna till sparande och ökad export med ny miljöteknik?

Handlingskraft för tillväxt

EU-politiken har varit det mest synbara under hösten. Utvidgningen är i hamn, datum för folkomröstningen om EMU på plats, det är bra. Nu väntar sista striden om EU:s nya grundlag och vi vill se mer av offensiv och nytänkande kring den.

Världskonjunkturen står och väger. I hela västvärlden väntar och tvekar människor och företag om konsumtionsbeslut och investeringar i skuggan av Irakkriget. Då är det viktigt att regeringen visar framtidstro och handlingskraft och bidrar till att få igång tillväxten. Aftonbladet vill inte bara känna de stigande förväntningarnas missnöje. Vi vill se resultat.

LA

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!